Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

fizikai aktivitás mozgás ülőmunka 

A legtöbb kutatás azt igazolta, hogy az egészségünk megőrzése érdekében napi legalább 30, vagy heti 150 percet kellene testmozgással töltenünk. A 30 perc azonban csak a napunk 2 százalékát teszi ki, és sok ember a fennmaradó idő nagy részét üléssel tölti.

Ez azonban több szempontból is káros lehet az egészségünkre. Egy most publikált tanulmányból az is kiderült, hogy a napi 30 perces testmozgás nem elegendő a túl sok ülés okozta egészségkárosodás kockázatának leküzdéséhez.

Jó hír azonban, hogy a testmozgással töltött idő megfelelő egyensúlyával lehetséges ellensúlyozni ezeket a negatív hatásokat.

Nem könnyű az egészséges életmód fogalmának meghatározása

A tudósok az új kutatásuk során összevonták az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Svédország hat, különböző vizsgálatának adatait; összesen több mint 130 ezer felnőttet vetettek analízis alá.

VALAMENNYI VIZSGÁLAT SORÁN EGY FIZIKAI AKTIVITÁS MONITORT HASZNÁLTAK AZ EMBER MOZGÁSÁNAK ÉS ÜLÉSI IDEJÉNEK MÉRÉSRE A NAP FOLYAMÁN.

A tanulmányok ezt követően átlagosan 4-14 évig nyomon követték a résztvevők egészségi állapotát.

A várakozásoknak megfelelően azt tapasztaltuk, hogy a napi 30 perces testmozgás akár 80 százalékkal is csökkentette a korai halálozás kockázatát azoknál, akik napi kevesebb mint hét órát töltöttek ülve

– mondta Sebastien Chastin, a Glasgow Caledonian University egészségmagatartási dinamikáját vizsgáló professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak.

– Ám nem ugyanaz volt a hatása azokra az emberekre, akik napi 11 és 12 órát töltöttek ülve.

Hozzátette: más szóval nem is olyan egyszerű a feladat, mint bejelölni a feladatlistán a teljesített tételeket. A szakemberek szerint az egészséges életmód több mint 30 perc mozgást igényel, főként ha ülőmunkát végzünk.

Hat perc könnyű aktivitás is tökéletes

A tanulmányból kiderült, hogy azok számára, akik sokat ültek napközben, a napi 30 perces testmozgás már 30 százalékkal

CSÖKKENTETTE A KORAI HALÁLOZÁS KOCKÁZATÁT ABBAN AZ ESETBEN, HA A KÍSÉRLETBEN RÉSZTVEVŐK EZT NÉGY-ÖT ÓRÁS KÖNNYŰ MOZGÁSSAL (PÉLDÁUL BEVÁSÁRLÁS, FŐZÉS VAGY UDVARI MUNKA) KOMBINÁLTÁK.

Más szavakkal: a testmozgás és a mozgás különböző kombinációival könnyedén lehet ellensúlyozni az üléssel töltött idő ártalmait. A tanulmány szerint hat perc könnyű aktivitás egyenértékű egy perc közepes vagy intenzív testmozgással.

Eredményeink új betekintést nyújtanak arra vonatkozóan, hogy mi minősül egészséges és aktív életmódnak

– magyarázta Keith Diaz, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának viselkedés-orvoslási adjunktusa.

– A tudósok évtizedek óta tanulmányozták a testmozgás egészségügyi előnyeit, ám nagyrészt figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy az is fontos, hogy hogyan töltjük a nap többi részét.

Hangsúlyozta: eredményeik azt mutatják, hogy a testmozgásra vonatkozó ajánlások személyre szabottabbak. A szakember úgy gondolja, hogy érdemes azoknak a tevékenységeknek a keverékét alkalmazni, amelyek a legjobban megfelelnek az igényeinknek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás:Gustavo Fring fotója a Pexels oldaláról