Skip to main content

Azték piramis rom Teotihuacan 

Az azték kultúra csodálatos piramisairól híres, kérdés azonban, hogy tudták megvalósítani mindezt fémszerszámok és kerék nélkül?

Ennek a kérdésnek próbált utánajárni Az aztékok elveszett piramisai c. kétrészes dokumentumsorozat forgatóstábja. (Az érdekes dokumentumfilm a Viasat History csatornán látható.)

hirdetés

Piramisépítés kőszerszámokkal

A Viasat History szakértőcsapata egy tizenkét fős építész különítménnyel arra vállalkozott, hogy egy arányosan kicsinyített, öt négyzetméter területű, két méter magas, húsztonnás azték piramist építsen fel.

Méghozzá adott esetben ugyanolyan eszközökkel, amiket az aztékok is használtak, így fémszerszámok és modern gépek, eszközök nélkül. Ráadásul úgy, hogy kereket se használhattak, hisz az aztékok nem "találták fel" a kereket.

Kutatásaik során a csapattagok arra jutottak,

HOGY AZ AZTÉKOK ÉPÍTŐANYAGKÉNT EGY ÜREGES KŐZETET, A TEZONTLET HASZNÁLTÁK, AMI UGYAN KEMÉNY, MÉGIS KÖNNYŰ, RÁADÁSUL KŐSZERSZÁMOKKAL MEGMUNKÁLHATÓ.

A dokumentumfilm készítői annak is utánajártak, hogyan tudták megoldani, hogy a túlnyomó többségében süppedős talajon (ahol Mexikóváros mai épületei sokszor máig is süllyednek), az ő építményeik évszázadokon át stabilan álljanak.

A MÉLYRE ÁSOTT, ÉPÜLETEIKET KITÁMASZTÓ CÖLÖPÖS TECHNOLÓGIÁVAL CSODÁKRA VOLTAK KÉPESEK.

Az indiánok története azonban nem csak a piramisok építése miatt érdekes. Rendkívül érdekes kérdés az is, hogyan győzték le a spanyolok az azték hadsereget? A filmsorozat erre is kitér.

Történelmi vereség, mely lezárt egy korszakot

Az aztékok sorra hódították meg a környező népek területeit a spanyolok megérkezése előtt, majd a szentélyeikre ráépítették a sajátjukat, seregük maradékát pedig beolvasztották a magukéba.

A hadászat kiemelten fontos volt számukra, a földrészen senki nem volt, aki ellen tudott volna szegülni nekik, így két évszázadon át uralkodtak a többi nép felett. Csakhogy, amikor a XVI. század elején kikötöttek a spanyolok, minden megváltozott.

A hispánoknak voltak ugyan puskáik, hoztak magukkal lovakat, illetve hajókkal jöttek, de az aztékok akkora létszámfölényben voltak hozzájuk képest, hogy még így is gond nélkül le kellett volnaa spanyolokat győzniük.

A szakértők szerint ezen még az se segített volna, hogy a hódítók szövetségre léptek azokkal a népekkel, akik az aztékok ellenségeivé váltak.

De akkor minek volt köszönhető, hogy az Európából érkezett hódítók ilyen gyorsan térdre tudták kényszeríteni a földrész legfejlettebb hadseregével bíró népét?

Az aztékok elveszett piramisaiból kiderül, hogy az Európából behurcolt betegségek végzetes hatással voltak az azték népre, a bárányhimlő például 40 százalékukkal végzett.

Ilyen állapotban már képtelen voltak megvédeni magukat a spanyol hódítókkal szemben. Új világ kezdődött...

(Forrás: SchisCom)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Azték rom Teotihuacan városában - forrás: SCHISCOM

TOP 5