Skip to main content

Mennyibe kerülne ma a Kheopsz piramis felépítése?

Napjainkban elég lenne csupán 5 év és 1500-200 munkás, hogy létrehozzuk az épületet. Habár az építkezés maga sokkal gördülékenyebben menne, hiszen gépeket, kamionokat és darukat is használnánk, azonban a költségek igen magasak lennének.

MAI ÁRAKON SZÁMÍTVA 5 MILLIÁRD DOLLÁRBA KERÜLNE MEGÉPÍTENI A GÍZAI NAGY PIRAMIST.

hirdetés

Ez nagyjából 1500 milliárd forintnak felel meg.

Konkrét elképzelésről vagy tervről nincs tudomásunk, hogy bárki újraépítené a Gízában található híres egyiptomi piramisok egyikét, az Origo utána járt, hogy mennyibe kerülne mai árakon felépíteni az ókori világ csodájának számító Kheopsz piramist.

Kheopsz fáraó piramisa időszámításunk előtt 2500 körül épült. Valószínűleg a legismertebb ókori csoda az egyetlen, amely napjainkban is létezik: az építmény a gízai piramisok legnagyobbika, és valóban elképesztő méretekkel rendelkezik.

Össztömege 6,9 millió tonna, összesen

2,3 MILLIÓ, EGYENKÉNT HÁROMTONNÁS KŐ ALKOTJA.

A feljegyzések szerint 20 év alatt épült fel a gigantikus épület mintegy 4 ezer munkás keze munkája nyomán.

A piramis építésének technológiája máig vita tárgyát képezi. Mai fejjel szinte felfoghatatlan, hogyan voltak képesek ekkora köveket mozgatni és tökéletesen egymásra illeszteni bármiféle, a későbbi időszakokban alkalmazott építési technológia segítsége nélkül, pusztán egyszerű megoldások révén. Történészek és építészek szerint a 146 méter magas, 232 méter hosszú építmény alsó részét rámpák segítségével hozták létre, míg felső részének kialakítását egy belső, spirál alakban futó szerkezet is segítette.

A PIRAMIS MINTEGY 3800 ÉVIG A VILÁG LEGMAGASABB ÉPÜLETÉNEK SZÁMÍTOTT, AMÍG MEG NEM ÉPÜLT A BRIT LINCOLN-KATEDRÁLIS.

A katedrális középső tornyának összeomlása után újra a világ legmagasabb építménye lett, egészen az Eiffel torony 1889-es befejezéséig (ennek mérete: 324 méter).

Vagyis pontosan annyiba kerülne, mint amennyiért a 2017-ben megnyitott hipermodern Apple székházát építették. Az összeg soknak tűnik, azonban napjainkban a világ 300 leggazdagabb emberének vagyona jóval meghaladja az építés hipotetikus költségét.

DE HOGYAN JUTOTTAK EL EHHEZ A SZÁMHOZ A KALKULÁCIÓT KÉSZÍTŐK?

A számításokat a híres, grandiózus Hoover-gát építési költségeire és munkaerő igényére alapozták, a gát mai árakon számítva nagyjából 750 millió dolláros befektetés lenne. A világ legdrágább épületének jelenleg egyébként a Mekkában található al-Haram mecset, más néven mekkai nagymecset számít, a maga 100 milliárd dolláros értékével.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5