Skip to main content

 

Vissza, verselő szexrobotok, leköröztek titeket emberségben. A Cornell Egyetem kutatói megalkották a nyirkos robotkezet, ami a teremtés koronáját imitálva izzadással hűti magát – írja a Guardian.

Hasonlóan az emberhez, a kéz vizet enged ki magából, mikor túlmelegszik, ami elpárologva lehűti a végtagot.

Úgy tűnik, a verejtékezés az emberiség egyik legcsodálatosabb adottsága

– mondta TJ Wallin, egy kutató, aki a projekten dolgozott.

Az izzadás leginkább azokon a robotokon segítene, akik felhevülnek a repetitív feladatuk közben, vagy nagyon meleg helyen dolgoznak. A legtöbb robot általában az autókéhoz hasonló hűtőberendezéssel van felszerelve, ami vízkeringetéssel működik. Ezt azonban nehezebb beszerelni az úgynevezett puha robotokba, amelyek hajlékonyabbak és élethűbbek, valamint amik kevésbé veszélyesek a körülöttük dolgozó emberekre. Az ehhez használt alapanyagok nagy melegben nem szuperálnak túl jól.

 

(A) A hidrogél kémiai összetétele. (B) A nyomtató felépítése és az ujjak szerkezeti összetétele. (C) Nagy felületű és több alapanyagból készült 3D-s nyomtatóval készült ujj. (C2) A verejtékezés animált modellje. (C3) Kinyomtatott ujj, ami már hasonlít az animált modellre. - Fotó: Sciencemag.org

Az ujjakat 3D-s nyomtatóval készítették hidrogélből. Két rétegből állnak: a felső réteg merevebb, míg az alsó rugalmasabb hidrogélből készült, és az utóbbin találhatóak az izzadó pórusok, amik 1/5 milliméteresek. Minden ujj nagyjából 50 százalékban vízből áll, és ha megnő bennük a víznyomás (mikor több vizet pumpálnak beléjük), markoló állásba állnak. Ha nincs túl meleg, a pórusok zárva maradnak, de melegben megnyílnak, és az ujjak elkezdenek izzadni. Mivel a víz jelenti a robot hidraulikus folyadékját is, ezért a hosszas izzadás csökkenti a kéz markolókészségét, valamint a nedvességtől az ujjak kevésbé tapadnak. Ezt a kutatás vezetője, Robert Shepherd úgy oldaná meg, hogy gyakrabban töltik újra a víztartályt, és tapadósabbra csinálják az ujjakat. Ilyen egyszerű.

A kísérlet során kiderült, hogy egy ventilátor mellett az izzadó tenyerű robot hatszor gyorsabban hűlt le, mint az izzadás nélküli ujjak. A robot háromszor olyan hatékonyan izzad, mint az izzadás királyai, a lovak vagy az emberek.

Az izzadásos hűtés hasznos felfedezés lehet. A nyirkos tenyeret követhetnék a csigaszerűen csúszó, önmagukat mosó és a tápanyagokat bevivő robotok.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5