Réteges öltözködéssel alkalmazkodni tudunk az időjárás szeszélyes változásaihoz, de ez mindig nagyon macerás.

Télen a vastag télikabát bonyolítja a dolgokat, nyáron pedig sokszor csak kézben tudjuk vinni a fölöslegessé vált ruhadarabot.

Egy ígéretes új anyag azonban szabályozni tudja magát, nem kell levenni és visszavenni, mert pont akkor ereszti ki a hőt, amikor túl sok van belőle, ugyanakkor bent tartja, amikor arra van szükség.

Ezekhez a szuperképességekhez azonban le kell mondani a természetes alapanyagokról.

Az amerikai Marylandi Egyetem tudósai fémmel bevont szálakkal oldották meg, hogy a szövet reagálni tudjon a test hőjére.

Kétféle anyagból áll az új szuperanyag: az egyik elnyeli a párát, míg a másik ellenáll neki.

Amikor az ember bőre izzad, az anyag elkezd összecsavarodni a nedvességtől, és ettől az alakváltozástól szellősebbé válik, kiereszti a fölösleges hőt, és ezáltal gyorsabban lehűl a bőr.

Hűlés közben a bőrről és az anyagból egyaránt eltávozik a pára, és a szövet visszaáll az eredeti melegen tartó állapotába.

Még nem tudni, hogy mikor kerülnek a boltokba a Science című tudományos lapban bemutatott új szövetből készült ruhák, annak viszont lehet némi esélye, hogy a hightech alapanyagból először valamilyen katonai vagy ipari ruházatot varrnak.

(University of Maryland

Forrás

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu