Skip to main content

 

A Világgazdasági Fórum közzétette éves jelentését a Föld legkorruptabb országairól, számol be róla a Business Insider. Mutatjuk, melyek ezek!

A Világgazdasági Fórum (VG) évente közzéteszi Globális Versenyképességi jelentését. Ebben - 2004 óta - versenyképességi indexük alapján rangsorolják is a mintegy 140 vizsgált országot.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Ennek a jelentésnek fontos fejezetét képezi az, mely az országokat a korrupció szintje alapján értékeli. A VG szakértői a Transparency International éves "Korrupcióérzékelési index" nevű mutatója alapján dolgoznak.

Ennek segítségével azt elemzik, hogy a vizsgáltak közül, melyik az a 100 ország, ahol a korrupció mélyen beleivódott a társadalom mindennapi gyakorlataiba, és ahol a közhatalommal saját célok érdekében élnek vissza.

A metodika eredményeként minden ország 0-tól 100-ig szerezhet pontot, ahol a 100 a korrupciótól mentességet jelöli, a 0-hoz való minél közelebbi érték pedig beágyazottságának erősségét mutatja.

(A listán egy-egy helyen több ország is szerepelhet, amennyiben az értékeléskor azonos pontszámú korrupciós mutatót kaptak. Ezeket az egyszerűség kedvéért, a rangsor meghagyásával, külön sorszámon szerepeltettük az 1-től 15-ig terjedő listában, ahol az 1. helyen a világ jelenleg leginkább korrupciótól sújtott országa áll.)

Íme a lista:

15. Nigéria - 27 pont

14. Uganda - 26 pont

13. Nicaragua - 26 pont

12. Kamerun - 25 pont

11. Mozambik - 25 pont

10. Haiti - 22 pont

9. Burundi - 22 pont

8. Zimbabwe - 22 pont

7. Kongói Demokratikus Köztársaság - 21 pont

6. Kambodzsa - 21 pont

5.Tádzsikisztán - 21 pont

4. Csád - 20 pont

3. Angola - 19 pont

2. Venezuela - 18 pont

1. Jemen - 16 pont

A teljes lista ide kattintva érhető el...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5