Skip to main content

  

Miközben a kormány a rekordalacsony munkanélküliséggel és a szépen növekvő foglalkoztatási rátával büszkélkedik, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) azon kesereg, hogy nem lehet munkást találni.

Az MGYOSZ alelnöke, Rolek Ferenc ugyanis az MTI szerint arról beszélt, hogy Magyarországon mind iparági szinten, mind területileg általánossá vált a munkaerőhiány. Ez korábban szerinte csak egyes ágazatokban jelentkezett ilyen erősen, illetve kifejezetten a magasabb bérszínvonalú Ausztriával és Szlovákiával határos nyugati országrészt érintette. 

A gyárosok szerint mára azonban már a munkaerőhiány szinte mindenhol jelen van:

 
  • a feldolgozóipar különböző területein,
  • az idénymunkában,
  • a mezőgazdaságban,
  • a szolgáltatásokban,
  • a vendéglátásban,
  • az informatikában
  • vagy a mérnökök között.

Ezt erősíti meg a Napi.hu cikke is, amely szerint a harmadik negyedévre vonatkozó adatok alapján tovább emelkedett a munkaerőhiány Magyarországon: az ipari vállalatok több mint 70 százaléka panaszkodik a munkaerő hiányára, mint a bővülést visszafogó tényezőre. A szolgáltatószektorban is már a vállalatok több mint harmada érzi a munkaerőpiacot akadálynak, és az építőiparban ez az arány már megközelítette a 42 százalékot. 

Ráadásul a jövőbeli kilátások még rosszabbak. Ugyanis Rolek szerint elsősorban demográfiai okok miatt (na meg az elvándorlásból kifolyólag) a probléma mértéke évről évre növekszik. Ezt valószínűsítik a Napi által megkérdezett elemzők is,  akik szerint a munkanélküliség bár tovább fog csökkenni, és vélhetően a foglalkoztatottság is tovább növekszik majd a következő időszakban, ezzel együtt azonban a munkaerőhiány is egyre nagyobb problémává válik majd, és ebből fakadóan a növekedés gátja lesz.

A gyárosok mindazonáltal úgy látják, hogy az országnak vannak még belső munkaerőforrásai,

  • például a közfoglalkoztatottak egy része,
  • vagy a túl nagy részarányt képviselő költségvetési alkalmazottak átképezhetők lennének a versenyszféra számára.

Bizonyos területeken azonban szükség lenne külföldi vendégmunkásokra is, főleg szakmunkásokra. Ezzel kapcsolatban Rolek Ferenc megjegyezte: olyan külföldi munkavállalókra lenne szükség, "akik ideiglenesen jönnek ide, kulturálisan jól illeszkednek az országhoz és képesek adaptálódni."

Ezt korábban a kormány is felvetette, sőt már konkrét törvényi változtatásokat is eszközölt annak érdekében, hogy a munkaerőhiány csillapítására ukrán gazdasági bevándorlók tízezreit csábítsák az országra.

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5