Skip to main content

 

Létező jelenség, hogy a Németországban menekültkérelmet beadók ellátogatnak hazájuk békés részeibe – írja a német Welt am Sonntag. Armin Schuster kormánypárti képviselő szerint, ha ez igaz, az erősen kétségbe vonja a menekültstátusz jogosságát.

A német munkaügyi hatóságtól kiszivárgó információk szerint a menekültkérelmet beadók között volt olyan, aki rövid időre hazautazott Szíriába, Afganisztánba vagy Libanonba, majd visszatért Németországba.

hirdetés

A menekültek ügyeire rálátó források szerint egész Németországban előfordulhattak hasonló esetek.

A hatóság szóvivője elismerte: „Vannak ilyen esetek.” Elemzést azonban nem készítettek még a jelenségről, ezért többet nem tudott mondani. 

A német munkaügyi szabályozás alapján a segélyt kapó munkakeresők jogosultak 21 nap távolmaradásra anélkül, hogy a segélyüket csökkentenék – írja a Welt. A hatóság szóvivője szerint csak a távozás hosszát kell bejelenteniük, azt azonban nem kötelesek elárulni, hova mennek. 

Ennek ellenére a hírek szerint a bevándorlási hivatal már próbált információkat gyűjteni a hazautazókról a munkaügyi hivatalok munkatársainak segítségével. 

A belügyminisztérium álláspontja szerint az európai szabályok alapján kétségbe vonható a menekültkérelem indokoltsága, ha a kérelmet beadó abba az országba utazik, ahonnan az üldöztetés miatt távozott. Azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor a hazautazás indokolt lehet – mondta a szóvivő, például egy családtag súlyos betegsége esetén. 

A kormánypárt belügyi kérdésekkel foglalkozó politikusa, Armin Schuster szerint, ha igazak a hírek, „arra nehéz szavakat találni”, és az ilyen utazásoknak következményekkel kell járniuk a kérelmet beadó Németországban maradására nézve.

Néhány esetben azonban szerinte is indokolt lehet egy rövid hazaút, de csak a hatóságok tájékoztatása után. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5