Skip to main content

 

Olyan gyors, elérhető árú PCM memóriát készített az IBM, ami könnyen leválthatja a ma ismert flashmemóriákat és dinamikus ramokat. A megoldással villámgyorssá válhatnak az okostelefonok.

Áttörő eredményt ért el a fázisváltó memóriák (PCM) terén az IBM. A cég állítása szerint az újítás megfizethető áron, a flashmemóriák árkategóriájában lesz elérhető.

hirdetés

Ennek köszönhetően elképesztő gyorssá válhatnak a jövő okostelefonjai: a PCM memóriacsipet használó készülékek pillanatok alatt tudnak majd újraindulni, és az appok is gyorsan betöltődnek – állítja az IBM.

A PCM technológia lényege, hogy a memória üvegszálas anyaga többféle kristályszerkezetet is fel tud venni elektromos töltés hatására. Ettől függően változik a vezetőképessége, így lehet benne bitértékeket tárolni. 

PCM-alapú memória már több készülékben is működik jelenleg, de ezek nem terjedtek el széles körben, mivel még lassúak, gyártásuk pedig költséges. 

A megoldás leválthatja a mai számítógépekben használt költséges és gyors DRAM-okat, valamint az olcsó, ellenben lassú flash memóriákat.

A DRAM ugyan gyorsabb a PCM-nél, de a PCM gyártása olcsóbb az IBM megoldásával. A PCM-nek továbbá meg van a flash fontos előnye is: áramszünet esetén is megtartja az adatokat. Erre a DRAM nem képes.

A cégnek egyelőre még partnert kell találnia a gyártáshoz, becslésük szerint körülbelül 2-3 év múlva lehet széleskörben is elérhető PCM memóriájuk.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5