Európa legnagyobb példányszámú napilapja, a német Bild elég közérthetően foglalja össze, miért is nem várható, hogy lemond vagy lemondatják Angela Merkel német kancellárt, akit Németországban és Európában olyan sokan hibáztatnak a menekültválság kezelése miatt.

1. Nem a CDU stílusa a trónfosztás 

Angela Merkel kereszténydemokrata pártját nem véletlenül nevezik kancellárválasztó egyletnek. A CDU egyfajta "állampártként" tekint magára, aminek kancellárt kell adnia és kormányon kell lennie.

hirdetés

A kereszténydemokraták általában jóval lojálisabbak a kancellárjukhoz a szociáldemokratáknál. Az elmúlt 70 évben csak egyszer, 1966-ban buktatták meg a kancellárjukat,  Ludwig Erhardot.

2. Nincs alkalmas utód 

Bár a testvérpárt, a Merkelt kezdettől keményen bíráló bajor Keresztényszociális Unió vezetője szívesen látná Merkel távozását, Edmund Stoiber nem lenne alkalmas a helyére lépni. Wolfgang Schäuble CDU-s pénzügyminiszter még elképzelhető utód lenne, csakhogy ő alapvetően egyetért Merkel menekültpolitikájával: szerinte is európai megoldásra van szükség. 

3. A nagykoalíció fél az előrehozott választásoktól

Merkel megbuktatásának egyik lehetséges forgatókönyve az lenne, ha a szociáldemokraták kilépnének a nagykoalícióból, így Merkel elveszítené biztos többségét. Egy előrehozott választáson azonban Merkel ellenzőinek nem lenne meg a többsége. A dolognak csak egyvalaki örülne: a szélsőséges és bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD).

4. Részleges visszavonulás sem várható

A CDU elnöksége elvileg rákényszeríthetné Merkelt, hogy mondjon le a pártvezetésről. Merkel azonban elődje, a szociáldemokrata Gerhard Schröder legnagyobb hibájának épp azt tartotta, hogy elfogadta a kancellári és a pártelnöki funkció szétválasztását. Ebben az esetben Merkel lemondana, és akkor mindenki félhetne az előrehozott választásoktól, lásd 3. pont.

5. Merkel képes változtatni, amikor szükséges

Merkelről tévesen azt tartják, hogy a végsőkig ragaszkodik akár téves elképzeléseihez is. Vagy így ér el sikert, vagy elbukik. Ez azonban nem így van. Korábban is számtalanszor megmutatta, hogy mielőtt forróvá válna alatta a talaj, képes politikája korrekciójára, ha a körülmények vagy a közvélemény döntő többségének véleménye erre készteti. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Merkel a Bundestagban még 2014-ben, forrás: Tobias Koch, wikipedia

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu