Skip to main content

 

Angela Merkel német kancellár hosszú rádióinterjút adott a menekültügyben képviselt álláspontjáról. Szerinte mérgelődés és mások bírálata helyett munkára van szükség. Üzent Magyarországnak is, szerinte nem segít a kerítés, Magyarországra is találtak más utat a menekültek.

Nem érdemes mérgelődni a menekültválság miatt és megpróbálni elhajolni a feladat elől, hanem dolgozni kell - mondta Angela Merkel német kancellár egy vasárnapi interjúban.

hirdetés

Angela Merkel a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban a menekültválságban folytatott tevékenységével szemben a pártjában, a konzervatív CDU-ban és a bajor testvérpártban, a CSU-ban egyre erősebb bírálatokról beszélt.

Azt mondta, a következő hetekben sok párttaggal beszél majd a kérdésekről és vitatott ügyekről egy tanácskozássorozaton, amelyet még a válság elmélyülése előtt terveztek.

Szóba került az interjúban Magyarország is. A Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről egy hónapja hozott döntésről azt mondta, hogy ma sem döntene másként.

A menekültválság kezelésében ugyanolyan sebesen kell dolgozni, mint a pénzügyi válság idején, a feladatot pedig három fő elv követésével lehet megoldani: hatékonyabban, gyorsabban kell elvégezni a menekültügyi eljárásokat, javítani kell az uniós külső határok védelmén és gondoskodni kell a menekültek EU-n belüli méltányos elosztásáról, valamint törekedni kell a menekülthullám okainak megszüntetésére - mondta a német kancellár.

Merkel Orbán álláspontjáról: én azt nem szeretném

A menekültügyi eljárásokkal kapcsolatban Angela Merkel az interjúban többször kiemelte, hogy a védelemre szoruló embereket ugyan be kell fogadni, de távozniuk kell mindazoknak, akik "más, például gazdasági okokból" érkeznek Németországba. Hozzátette, hogy a menedékjog törvényi alapjait nem kell megváltoztatni, de a menekültügyi rendszer átalakításra szorul és a kormány reményei szerint az erről szóló javaslatokból igen gyorsan, már november 1-jén hatályos jogszabályok lesznek.

A külső határok védelméről szólva aláhúzta, hogy fel kell állítani a hot spotokat, amelyekben regisztrálják a menedékkérőket és eldöntik, hogy jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására, Törökországgal pedig "migrációs párbeszédet" kell folytatni. 

Ezzel összefüggésben a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című, vasárnapi hetilap azt írta, hogy az Európai Bizottság és a török kormány akciótervet dolgozott ki a menekültáradat feltartóztatására, az elképzelés szerint a török és a görög parti őrség az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) szervezésében közösen járőrözik majd az Égei-tenger keleti részén, és minden menekültet visszaszállítanak a török partokra.

A menekültek tagállamok közötti elosztásáról szólva arra a kérdésre, hogy a Magyarország mellett az észak-afrikai spanyol enklávékban, Bulgáriában és Görögországban is felállított határkerítésekre tekintettel hozzá kell-e szokni mindahhoz, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök hangoztat a menekültválságról, Angela Merkel azt mondta: "én ezt nem szeretném", és ha sikerül biztosítani a méltányos tehermegosztást az EU-ban, akkor nem is úgy alakul majd a helyzet.

A magyar kerítés sem segített

Azzal kapcsolatban, hogy Horst Seehofer bajor miniszterelnök hibának nevezete a Magyarországról elindult menedékkérők beengedését, Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Bajorország kiemelkedő munkát végez. "A másik oldalon azt is el kell mondanom: nem hiszem, hogy kerítések segítenek". 

"Ezt láttuk Magyarországon, ahol sok ráfordítással felépítettek egy kerítést, és a menekültek mégis jönnek és más utakat keresnek" - mondta Angela Merkel. "Kerítésekkel nem fogjuk megoldani a problémát" - tette hozzá a német kancellár.

(Időközben többen is kritikával illették Merkelt, melyről itt lehet bővebben olvasni...)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás

Kép forrása: index

TOP 5