Skip to main content

 

Három gyanúsítottat azonosítottak a Kölnben szilveszter éjszaka elkövetett tömeges molesztálásokkal összefüggésben. Az eljárás érdekeire hivatkozva csupán ennyit közölt Ralf Jäger, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere.

Közben a düsseldorfi rendőrség tudatta: vizsgálják, hogy a szilveszter éjjel elkövetett tömeges szexuális zaklatás és rablás összefüggésbe hozható-e egy ismert bűnözői hálózattal.

hirdetés

2014 eleje óta mintegy kétezer arab vagy észak-afrikai származású gyanúsított került a látóterükbe, akik egy szervezett rablásokat, lopásokat végrehajtó hálózathoz tartoznak. Előfordult, hogy szexuálisan zaklatták áldozataikat.

Markus Niesczeri, a düsseldorfi rendőrök szóvivője elmondta, szorosan együttműködnek kölni kollégáikkal, hogy kiderítsék, lehet-e kapcsolat a két ügy között.

Egyre több áldozat jelentkezik

A kölni támadásokat követően egyre több áldozat jelentkezik a rendőrségen, eddig több mint százan fordultak a hatóságokhoz - közölte szerdán egy rendőrségi szóvivő.

Az áldozatok mintegy háromnegyede számolt be szexuális bűncselekményről. A nők meghallgatását követően a szóvivő szerint a hatóság világosabb képet kapott a történtekről, sok nő számolt be arról, hogy támadói megfogdosták.

Bírál a belügyminiszter

A rendőrség fellépését a német szövetségi belügyminiszter is élesen bírálta. 

Kiürítik a teret. Aztán ez történik, majd várják a bejelentéseket. Így nem működhet a rendőrség" - jelentette ki Thomas de Maiziere.

Védekeznek a rendőrök

Rainer Wendt, a rendőrszakszervezet vezetője védelmébe vette kölni kollégáit, akiket a történtek miatt élesen bírált de Maiziere belügyminiszter.

Wendt a Passauer Neue Pressének azt mondta: egyszerűen nem volt elég ember szolgálatban ahhoz, hogy többet tehessenek. „Nem szabad bírálni a rendőröket. A meglévő emberállománnyal csupán arra voltak képesek, hogy újra meg újra megtisztítsák a teret” – idézte a szavait a The Local.

Szervezettnek tűnnek a támadások

A német igazságügyi miniszter szerint úgy tűnik, hogy az elkövetők előre kitervelhették a szilveszteri zaklatásokat.

Heiko Maas szerdán a ZDF német közszolgálati adó reggeli műsorában úgy fogalmazott: "Szép lenne, ha nem szervezett bűnözésről lenne szó, de inkább szeretném megvizsgálni, vannak-e a háttérben olyan emberek, akik ilyeneket szerveznek" - hangsúlyozta.

Mint a tárcavezető elmondta, az ilyesmi nem a semmiből történik, valakinek kell lennie mögötte.

Maas egyúttal bírálta a nőknek adott viselkedési tippeket, mondván: "nem a nőkre hárul a felelősség, hanem a tettesekre".

Maas ezzel a bejegyzésével Henriette Reker független kölni főpolgármester nyilatkozatára reagált, amelyet a nők viselkedésével kapcsolatban mondott. "Mindig van lehetőség arra, hogy az ember bizonyos távolságot tartson, amely egy karhossznál legyen nagyobb".

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5