Skip to main content

 

Volt fegyver, meg nem is a Magyarországon elfogott, menekülteket kísérő horvát rendőröknél, akik negyvenen vagy kevesebben voltak – ellentmondásosan nyilatkozik a magyar és horvát oldal a pénteki határincidensről. A horvát miniszterelnök tisztán fogalmaz: Zoran Milanovic szerint rákényszerítik a magyarokra a menekülteket.

Negyven horvát rendőrt vontak eljárás alá a magyar határon, amikor az egyenruhások egy vonaton minden előzetes egyeztetés nélkül ezer menekültet kísértek Magyarbólyra– jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán.

hirdetés

A volt-nincs pisztoly

A kormányszóvivő szerint Horvátország ezzel súlyos határsértést követett el, Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó pedig arról beszélt, hogya horvát rendőrök felfegyverezve érkeztek, lőfegyvereiket pedig elvették tőlük a magyar oldalon.

Az ORFK a szombati közleményében ugyanakkor arról írt, hogy a menekültjáratot kísérő horvát rendőröknél nem volt szolgálati lőfegyver.

A külföldi rendőröket a magyar hatóságok előállították, majd röviddel éjfél előtt visszakísérték a horvát államhatárig – a vasúti személyzetet viszont csak szombat reggel engedték hazatérni.

Valami történt

Ennél is ellentmondásosabb a horvát oldal álláspontja a történtekről: belügyminisztériumuk először cáfolta, hogy rendőreikkel szemben eljárás indult volna Magyarországon.

Ranko Ostojic belügyminiszter viszont később elismerte, hogy „valamilyen incidens volt", de elengedték az egyenruhásokat.„Ilyen az eljárás", mondta Ostojic, mikor a rendőrök – a magyar hatóság szerint meg sem történt – lefegyverzéséről kérdezték.

Most akkor mennyi?

A horvát sajtó ráadásul nem is 40, csak 36 rendőr előállításáról tud – az alábbi videón látható, ahogy a magyar kollégák visszakísérik őket a határ túloldalára.

Ránk kényszerítik

A horvát miniszterelnök ezután nyíltan vállalta a menekültek egyeztetés nélküli szállítását. "Nem volt megállapodásunk Magyarországgal", mondta Zoran Milanovic, Hozzátette, "úgy

kényszerítettük rá őket , hogy fogadják a menekülteket, 

hogy felküldtük az embereket, ezt fogjuk tenni továbbra is".

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás

Fotó: Polyák Attila / Origo

TOP 5