A művégtaggyártás fejlődésének köszönhetően egyre modernebb ortopéd kiegészítők készíthetők, de a tudomány számára az lenne a legnagyobb áttörés, ha sikerülne visszanöveszteni az elveszített végtagot.

Egy kutatócsoport egy lépéssel közelebb jutott ehhez: laboratóriumban sikerült előállítaniuk egy részben funkcionális patkánylábat. A Massachussetts General Hospital kutatóinak módszere egy korábbi eljárásra épül, amit félig bionikus, félig mesterséges művégtagok gyártásához használtak. A patkány mellső lábának legyártásához viszont nem használtak mesterséges kiegészítőket, csak organikus eszközöket.

hirdetés

Ha az eljárást sikerül továbbfejleszteni, idővel az emberek is kaphatnak transzplantációra alkalmas új végtagokat.

Működő izmok és érrendszer

A kutatók nem a nulláról indultak; a patkánylábat egy donorként használt másik állattól vett sejtmintákkal dúsították, és biztosították a folyamatos növekedését. Hasonló technikát már használtak a vese, a máj, a fül és a tüdő regenerálódásához. Egy végtag előállítása viszont, hiába nem létfontosságú szerv, jóval bonyolultabb, mert különböző típusú sejtekre van szükség hozzá.

Az eljáráshoz a kutatók egy speciális anyagot használtak, hogy elkülönítsék az élő sejteket, leszámítva a fehérje alapú kollagéneket, amik az erek, inak és izmok formáját határozzák meg. A hiányzó részeket a donorpatkánytól vett sejtmintákkal egészítették ki. A jövőben ezeket a sejteket a végtag tulajdonosa adná; így zárnák ki a biológiai összeférhetetlenséget, hogy megakadályozzák a végtag kilökődését.

A tudósok tápanyagokkal, oxigénnel és elektromos stimulációval segítették elő a végtag növekedését. Nagyjából két-három hét alatt a patkányláb formát öltött, így tesztelni is lehetett.

  • Amikor a műlábat elektromos árammal stimulálták, a lábon az ujjak ökölbe szorultak, majd elernyedtek; ez működő, funkcionális izomzatra utal.
  • Altatásban lévő patkányokhoz kötve a vér keresztüláramlott a művégtagon, vagyis az érrendszer is megfelelően működik.
  • Azt még nem tesztelték, hogy a végtag tud-e mozogni.

A világon eddig nagyjából 70 sikeres kimenetelű kéztranszplantációs műtétet végeztek. Mivel az immunrendszer az új végtagot néha idegen testként érzékeli, és emiatt kilökheti, a betegekre élethosszig tartó immunszuppresszív terápia is vár. Az új eljárásban azonban a növekedő sejteket a célszemélytől vennék le, így a kilökődés veszélye is minimálisra csökken.

A kutatók szerint még legalább tíz évig tarthat, mire az eljárást embereken is tesztelhetik.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Fotó: Bernhard Jank, M.D., Ott Laboratory / Massachusetts General Hospital Center for Regenerative Medicine

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu