Skip to main content

 

Nem köntörfalaz Panyola polgármestere, Muhari Zoltán, amikor az önellátás kerül szóba a Sikeres Falvak c. filmben. Szerinte, mint ahogy más önellátásra törekedő falu polgármestere szerint is, a régi, belterjes paraszti gazdálkodást kell visszaállítani a településen, akkor semmit se kell venni a multiktól, hisz nonszensz, hogy a parasztember pucolt csirkét vegyen az áruházban.

Korábbi cikkünkben már bemutattuk az önellátó falvakat, kiemelve közülük Komlóskát, mely pár éve már mintafalunak számít az országban, oly sikeressé vált. Hasonló utat jár be Panyola is, szintén önellátásra törekedve. (A filmben a 14. perctől látható az ezzel kapcsolatos rész.)

hirdetés

A szociális földprogramba való csatlakozás ébresztette rá ismét az embereket arra, hogy önellátásra kell törekedni, a helyi vezetőséget pedig arra, hogy ebben segíteni kell a lakosságot, kezd bele mondandójába a polgármester. Ahogy összegzi, vissza kell állítani a falusi normákat, hisz a 90-es években még nagy létszámú csorda, birkanyáj és konda volt a településen, ez azonban megszűnt. Azokban az időkben a gyümölcstermesztés is virágkorát élte, számos család ebből élt meg, így Panyola a környéken az egyik legjobb módú falu volt.

Ilyen hagyományok alapján nem nehéz arra a következtetésre jutni, emeli ki a falu vezetője, miszerint nonszensz, hogy a falusi ember pucolt csirkét vásárol a multiknál, ennek véget kell vetni. Persze lehet, hogy az áruház csirkéje olcsóbb, teszi hozzá, de a háztájiban kapirgáló tyúk nyilván jobb minőségű, így arra kell törekedni, hogy minden portán visszaállítsák a háztájit.

Mindezek a gondolatok sarkallták arra a polgármestert, hogy a menzát saját, egészséges élelmiszerrel lássák el, mellyel 100 fő élelmezése oldható meg a településen. Azt esszük, amit megtermelünk, mondja falu vezetője. Az önkormányzat a zöldségek mellett a takarmányt is megtermeli a földjein annak az ötszáz ősmagyar fajta szárnyasnak, amit saját maga nevel, így ez egy újabb lépés az önfenntartás felé. A felnevelt csirkéket ugyanis a lakosság jelképes áron vásárolhatja meg, így felélesztheti a korábban jól működő háztájit.

Panyola, mint ahogy Komlóska is, a turizmusban látja a fejlődést, így különböző rendezvényeket szervez, ahol a turisták elkölthetik a pénzüket, gazdagítva ezzel a falut. A falu helyi termékként legfőképpen (nemtudomka) szilvapálinkát állít elő, no meg lekvárt, nem is akármilyet. Ez a gyümölcs szinte mindenhol megterem, régi tájfajtaként ellenáll a betegségeknek, könnyen termeszthető. Hogy megfelelő alapanyag állhasson rendelkezésre, az önkormányzat minden zsebkendőnyi helyre szilvafát ültet, gazdag termést eredményezve ezzel az utókornak is.

Mindezen erőfeszítések eredményeképp a polgármester úgy gondolja, a település kilábal a rendszerváltás óta bekövetkezett nehézségekből, előbb-utóbb pedig az önellátás útján haladva visszanyeri régi hírnevét.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: a videó maga

Kép

TOP 5