Skip to main content

 

Olyan falvakba látogatunk el, melyek nem a munkanélküliségről, nem a kilátástalanságról, hanem a lehetőségekről, a munkahelyekről, az egészséges élelmiszerről, a helyi gazdaság élénkítéséről szolgálnak követendő példával.

A sok sikeres példa közül csupán néhány kerül bemutatásra az alább elérhető, 2013-ban forgatott filmben, ezek is mind átlagos települések. Azonban mintaként szolgálnak, hisz ahol adott a kezdeményezés, valamint akad egy „elszánt” polgármester is, ott a falu is fejleszthető.

hirdetés

Komlóskáról már mi is írunk korábban, a film is vele kezdi a sikeres kistelepülések bemutatását, a faluról a polgármester beszél. A piciny kis falu bio veteményeskerttel, állattartással, sajtüzemmel, panzióval és menzával rendelkezik, azaz részben önellátó, hisz az adott helyi lehetőségekhez igazodva ez a kezdőlépés ahhoz, hogy a község gazdaságilag fenntarthatóvá váljon. Mára a település egy EU komfortos faluvá fejlődött, ahogy fogalmaz a polgármester, melyet az is példáz, hogy negyedik éve ismeretlen fogalom a munkanélküliség.

A falu „adóparadicsom” is, mely kedvez a helyi, avagy ide települő, eddig összesen 200 vállalkozás fejlesztéséhez, hisz itt nem ismert az iparűzési, építmény, kommunális és idegenforgalmi adó. A vállalkozások így 2000 embernek adnak munkát, így ha ehhez hozzávesszük, hogy a település lakosság a Wikipédia szerint 233 fő, rögtön láthatóvá válik, milyen sikeres is a falu. Tehát ha adott a megfelelő gazdasági háttér, a polgármester pedig nyitott az „újdonságok” felé, nem is lehet sikertelen a piciny kis település, a kudarc eleve halálra van ítélve.

A falu azonban nem ül a babérjain, fejleszti veteményesét, gyümölcstermesztését, növeli állatállományát is, mivel a cél az, hogy a termékeket piacon értékesítse, így debütált nemrég a Zempléni Helyi Termék, pl. gyógyitalok és lekvárok, kecskesajtok. A kezdeményezés hatására sok fiatal szeretne állattartással, növénytermesztéssel foglalkozni, így jelentkeznek is a Fiatal Gazda programba. A helyi klaszteren keresztül az önkormányzat segítséget nyújt helyi üzemek létesítéséhez, ahogy fogalmaz a polgármester, akkor lesz boldog, ha minden utcában lesz legalább két kisüzem, mert akkor nyilvánvalóan adott lesz, fenntarthatóvá válik a megélhetés a településen. A turizmus folyamatos fejlesztése érdekében a falu számos rendezvényt, ünnepséget szervez, melyre jönnek is a turisták, pénzt hozva, bevételt generálva ezzel a községnek. (A filmben még több település kerül bemutatásra, érdemes megnézni.)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: a videó maga

A képen a Sólyomvár Panzió látható Komlóskán

TOP 5