Skip to main content

Egy kicsivel érthetőbb lett a Facebook. Abba viszont továbbra sem szólhatunk bele, hogy mihez kezd az adatainkkal, és ez továbbra is nagy probléma.

Január elsejétől új, egyszerűsített felhasználási feltételeket kap a Facebook, a közösségi oldal az új dokumentumot néhány napja publikálta az oldalán. A cég szerint új szabályzata a korábbinál jóval rövidebb és közérthetőbb, nem csak jogászok értik meg a benne foglaltakat.

hirdetés

A közösségi oldalt számos kritika érte amiatt, ahogy az adatainkat kezeli. Sokan úgy látják, Mark Zuckerberg cége visszaél a felhasználók személyes adataival, és gátlástalanul kiárusítja őket a hirdetőknek. „Az Európai Unió, a tagállamok, a személyiségi jogokat és a jogvédők régóta küzdenek azért, hogy rákényszerítsék az internetes szolgáltatókat arra, hogy átláthatóbbá tegyék az adatkezelési gyakorlatukat – mondta az Origónak Dr. Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő. – Valószínűleg ez az oka annak is, hogy a Facebook az új felhasználási feltételek összeállításakor kiemelt figyelmet fordított az adatvédelmi kérdések tisztázására.”

Ezt sem fogjuk a fotelben olvasgatni

Sajnos a felhasználási feltételek új, a korábbinál jóval rövidebb és közérthetőbb változata sem túl könnyen emészthető, ezért az alábbiakban megpróbáljuk sorra venni a legfontosabb újdonságokat és azt, hogy mire érdemes odafigyelni, amikor személyes tartalmakat osztunk meg az oldalon.

Az új szabályok révén a felhasználóknak nagyobb rálátásuk lesz arra, hogy hogyan és mire használja a Facebook az adataikat. Az általános felhasználási feltételek mellett az adatvédelmi szabályzat is átláthatóbbá vált, például azt is megtudhatjuk belőle, hogyan használja az oldal a webes mozgásunkat nyomok követő sütifájlokat. Részletesen ismertetik azt is, hogyan hasznosítják az olyan információkat, mint a tartózkodási helyünk, a telefonunk akkumulátorának töltöttségi szintje, vagy éppen a vétel erőssége.
Ön gondolta volna hogy a Facebook mobiltelefonos appjai ezeket az adatokat is gyűjtik? A Facebook szerint azért, hogy „optimalizálhassák az alkalmazások működését”, és persze a lehető legpontosabban célzott reklámokkal szórhassanak meg minket.

Nem tisztáznak mindent

Az új adatvédelmi szabályzatban a legtöbb adatkezeléssel kapcsolatos fontos tudnivaló szerepel. Megtudhatjuk belőle, hogy milyen információkat gyűjtenek rólunk, illetve, hogy milyen célból és feltételekkel adják tovább azokat. Néhány fontos kérdés azonban továbbra is tisztázatlan maradt, például az, hogy mi történik az adatainkkal,  ha nem lépünk be többet az oldalra vagy töröljük a profilunkat - véli a szakértő. A Facebook az új felhasználási feltételekkel egy időben egy magyarul is elérhető interaktív kisokost is készített.

Az „Adatvédelmi alapismeretek” nevű alkalmazás könnyen értelmezhető, animált ábrák segítségével mutatja be, hogyan tudjuk kézben tartani a velünk kapcsolatos információkat. Az útmutatóból sok minden kiderül: például az is, hogy hogyan távolíthatjuk el a megjelöléseket, hogyan törölhetjük vagy tilthatjuk le a nem kívánt ismerősöket, mit csináljunk, ha bizonyos tartalmakat csak egyes csoportokkal, barátokkal akarunk megosztani.

A felületen arról is tájékoztat a Facebook, hogy hogyan használja fel a pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatos adatainkat. Mint kiderült, a cég valamennyi vásárlásunkat nyomon követi, és szorgosan gyűjti a hitelkártyaadatokat, a bankszámlánkkal kapcsolatos hitelesítési információkat, valamint a számlázással, kiszállítással és ügyfél-kapcsolattartással kapcsolatos adatokat is.

Érdemben szinte semmi sem változott

A Facebook nagyvonalúan lehetővé teszi, hogy eldöntsük, engedélyezzük-e, hogy külsős fejlesztőkkel is megosszák az adatainkat. Abba viszont továbbra sem szólhatunk bele, hogy milyen információkat gyűjt rólunk – és ami még fontosabb, a cég fenntartja magának a jogot, hogy minden megosztott tartalmat felhasználhasson a célzott hirdetések kihelyezésekor.

Egy ideje már lehetőségünk van arra is, hogy jelezzük, szeretnénk-e a továbbiakban látni egyes, a hírfolyamunkban megjelenő hirdetéseket. Ez szerfelett gáláns dolognak tűnik, hiszen elkerülhetővé teszi, hogy unalmas mosóporreklámokkal szórják tele az oldalunkat– de valójában csak a Facebookot segítjük vele, hiszen önként is dalolva közöljük velük, milyen termékek, szolgáltatások érdekelnek minket. 

Változást jelent, hogy a nem kívánt hirdetéseket januártól valamennyi eszközünkről kitilthatjuk: jelenleg előfordul, hogy ezek a reklámok akkor is megjelentek az okostelefonunkon vagy tabletünkön, ha az asztali gépünkön vagy laptopunkon már jeleztük, hogy nem érdekelnek minket.

Ésszel osszunk!

Az adatvédelmi szakértő szerint nagyon fontos lenne, hogy odafigyeljünk arra, kikkel osztjuk meg a különféle tartalmainkat. Érdemes mindig a lehető legszűkebb réteget megcélozni, hiszen, ha nyilvánosan elérhetővé tesszük a bejegyzéseinket, képeinket, videóinkat, szó szerint bárki láthatja őket – akár évekkel azután is, hogy közzétettük őket. 

Pedig ennek igencsak kellemetlen következményei lehetnek: a HR-esek körében például az utóbbi időben nagyon elterjedtté vált, hogy a Facebookon is utánanéznek az álláskeresőknek

Dr. Kulcsár Zoltán szerint annak ellenére, hogy a közösségi oldal adatkezelési gyakorlata tulajdonképpen változatlan maradt, az, hogy átláthatóbbá tették a szabályozásukat, már önmagában is jelentős lépést jelent adataink védelme érdekében. 

Ennek ellenére nem árt résen lenni, hiszen korábban nem egyszer előfordult, hogy anélkül  változtattak az adatkezelési szabályzatukon, hogy erről értesítették volna a felhasználókat. Érdemes időnként rászánni az időt, és végignézni a legfontosabb beállításainkat.

Forrás

Kép

TOP 5