Skip to main content

Akarunk amerikai GMO vetőmag és termék dömpinget, netán klórral tisztított csirkéket az áruházláncokban? Vagy (az EU-ban betiltott, emberre toxikus) raktopaminnal terhelt sertés, esetleg hormonkezelt marhahúst?

Elég csak néhány kérdést felvetni, hogy lássuk, valójában mivel is jár a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) megkötése az EU és Amerika között. Bár nemrég civilek hevesen támadták már a tervezetet is, érdemben nem tudtak beleszólni az egyezmény összeurópai társadalmi vitájába, hisz egyszerűen kihagyták őket abból. Minderről így írtunk korábban:

hirdetés

"Az Európai Bizottság elutasította azt a STOP-TTIP európai polgári kezdeményezést (ECI), amely alapján az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti partnerségi egyezmény (TTIP) és a Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) menetébe beleszólhatnának az EU polgárai is.  A STOP-TTIP hálózatáltal által kiadott közleményben Michael Efler kijelentette – „A tényleges csata csak most kezdődik”. Az európai polgári kezdeményezést eddig 21 EU tagállam 230 szervezete támogatta.

A Bizottság döntése egyértelműen a lobbisták eredménye. Az európai polgári kezdeményezés elutasítását azzal indokolták, hogy a tárgyalási megbízások nem jogi aktusok, hanem belső előkészítő jogi aktusok és ezt nem lehet megvitatni az európai polgári kezdeményes keresztül, vagyis a titkos tárgyalások tovább folytatódnak, akár az érintett kormányok kizárásával is egyes szakaszokban. A Bizottság ezzel a döntéssel kizárta az EU lakosságát a nemzetközi tárgyalásokból, semmilyen fejlesztési, tárgyalási szakasz nem nyilvános.  Efler szerint ez ijesztő és egyben botrányos is.

Mi több, a Bizottság szerint az európai polgári kezdeményezés hátráltatná a CETA és a TTIP tárgyalásokat. A STOP-TTIP hálózat jogi lépéseket fontolgat és kezdeményezni fogja, hogy az Bizottság határozatát az Európai Bíróság vizsgálja felül. Efler szerint ez a döntés is az euroszkeptikusok malmára hajtja a vizet. Mindezek alapján a szövetség arra kéri az új Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, hogy ezt az antidemokratikus döntést vonják vissza és tartsa be az ígéretét továbbá biztosítsa a demokráciát és az átláthatóságot."

Egyszóval az EU a vitás kérdésekben a fejünk felett akar dönteni, ráadásul titokban tárgyal Amerikával, a médiában pedig, mint ahogy az alábbi videóban is látható, csak az hangzik el, hogy "ez egy vissza nem térő alkalom". Mindebből nem nehéz rájönni, hogy az egyezmény megkötésével kizárólag Amerika járna jól, no meg azok a GMO vetőmagvak és termékek, vagy további egészségkárosító áruk forgalmazásával foglalkozó multik, melyek így akarják letörni Európa, ezen belül Magyarország végső ellenállását. 

Ehhez Amerika más eszközt is bevetne, tervben van még ugyanis egy "gonoszabb" elképzelés is. A készülő EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény része lenne egy egyfajta "magánbíróság" (befektető-állam vitarendezési mechanizmus - angol rövidítéssel: ISDS), amely lehetővé tenné, hogy egyes cégek, - mint példádul a Monsanto -, hazánk ellen is pert indíthatnának, mert Magyarország tiltja a génmódosított kukorica termesztését, vagy esetleg Románia ellen, ha az nem engedélyezi a Verespatakra tervezett ciannidos technológiájú aranybányát.

Hogy milyen további következményekkel járna az egyezmény megkötése? Erről itt lehet egy épp háromperces videót megtekinteni, mely több, mint megdöbbentő. Tiltakozni, petíciót aláírni az egyezménnyel szemben, itt lehet

Forrás: maga a videó

Kép

TOP 5