Skip to main content

Sokak tetszését elnyerte az a mára hazánkban is meghonosodott csodaásó, amiről nemrég adtunk hírt. Az eszköz azonban inkább talajlazító, mint ásó, legalábbis többen így vélik. Esetleg akad más csodaásó is, amivel könnyebb lehet a munka?

Milyen érdekes, csodaásó néven „fut” egy másik eszköz is a neten, az már sokkal jobban hasonlít az ősi, „primitív” eszközhöz, elterjedni azonban még nem igazán terjedt el hazánkban, talán nem ok nélkül.

hirdetés

Ki ne szeretne gyorsabban hatékonyabb munkát végezni a mindennapokban? A koncepció viszonylag egyszerű, ha megtekintjük azt a videót, mely alább látható.

Mi az érdekes az eszközben? A több ezer éve művelt ásás közben a derék és csukló részre kisebb teher nehezedik azáltal, hogy az új prototípus nyelének a közepén egy forgatható markolat van.

A 21. századi ásó tipikus példája annak, amikor a régi ipari tervezés találkozik az ergonomikus innovációval.  A specifikus gyártmány, állítja a feltaláló, kevésbé terheli le a hátat, minimalizálja a váll lesérülésének kockázatát, mivel az eszköz segítségével egy teljesen más testtartásban végezhető a kétkezi munka.

A feltaláló Stephen Walden, 24 éves vállalkozó, aki szerette volna megváltoztatni a hozzáállásunkat a mindennapi eszközöket illetően. Amíg a szülei kertjében dolgozott és több órán keresztül használta a kerti eszközöket, azon gondolkozott, hogyan lehetne kevésbé megerőltetően végezni a munkát. A hagyományos eszközöket könnyű használattal párosította és a Loyola Marymount Egyetem vállalkozói programjának keretein belül meg is valósította azt.

Az ötlet nagy utat tett meg ez idáig. 2011-ben született meg a gondolat, majd 2012-ben az akkori terméket építőmunkások és mezőgazdasági termelőkkel tesztelték az akkorra már legyártott „nyers” csodaásót. Miután megszületett a végleges verzió, egy közösségi platformon gyűjtést szerveztek a prototípus legyártásra. Az amerikai ötletgazda elmondása szerint a következő lépés a gyártás.

Az ásónak van „hétköznapi”, sőt hólapát változata is, ahogy látható ez a következő videón. Hogy miért nem terjedt el robbanásszerűen a világon, arról vannak sejtéseink, mivel azonban nem próbálhattuk ki az eszközt, nem illetnénk kritikával.

Arról, hogy lehet-e kapni a csodaásót és mennyibe kerül, ezen az oldalon lehet érdeklődni.

Szerző: M. F.

Forrás maga az első videó

Kép

TOP 5