Skip to main content

Sok reklámfilm alkalmazza hatásos eszközként a humort. Amit most azonban közzéteszünk, úgy vélem, inkább elkeserítő, mint vicces.

Bár kétségtelenül jót lehet nevetni a szereplő bárgyúságán, összhatását tekintve mégsem gondolom, hogy a videó annyira humoros lenne.

Jól ábrázolja ugyanis, mivé degradálható az ember, ha feladja önállóságát és teljesen a fogyasztói társadalom részévé válik. Az ilyen ember már (szinte) nem is gondolkodik, csak fogyaszt, egyfajta "rabszolga". Életét csak az anyagiak és nem az emberi értékek határozzák meg, nélkülözhetetlen a nagy ház, a nagy autó, a jó állás, stb. Ez pedig jól kihasználható a hozzáértő "szakemberek" számára, így jó marketinggel minden giccs vagy szemét eladható. 

A fogyasztásra való ösztönzést, a termékek kiválasztását természeseten a reklámok közvetítik. Professzionálisan, hisz egész nap velünk vannak. Az okostelefonon, a tableten és a számítógépen, a buszon és a villamoson, az útmenti reklámtáblákon, a nyomtatott sajtóban és természetesen a televízióban, a rádióban is. Többet vannak velünk, mint hozzátartozóink vagy munkatársunk.

Mindezt erre épülő, jó százéves iparág mozgatja, jól bevett fogások alkalmazásával. Szinte bármely terméket el lehet adni cuki kisgyermekkel vagy állatkával, csinos és ruhadarabot alig viselő modellekkel vagy éppen humorral, ha a reklámfilm készítőjének pont ez jut eszébe.

Sajnos nem tudtuk visszakeresni a neten, ki volt az a gondolkodó ember, aki a cikk főfotóján lévő kérdést feltette. De talán nem is ez a legfontosabb. A kép régóta kering a megosztó oldalakon, reméljük, azokat is elgondolkodtatja, akik eddig ezt nem tették. Csak idéznék egy tudóst, aki anno ezt mondta: "Gondolkodom, tehát vagyok! Szállóigévé vált mondását sokan anno úgy értelmezték, hogy mindenben kételkedem, csak abban nem kételkedem, hogy kételkedem.

Hogyan fordítható le mindez mai viszonyaink közepette? Ha már elkezdünk a reklámokban kételkedni, jó-e, szükséges-e az adott termék számunkra, vagy sem, és mindenféle kacatot, szükségtelen dolgot nem vásárolván meg a továbbiakban nem fogyasztunk nyakra főre, a környezetünk, a bolygónk is jól jár. Nem használunk fel feleslegesen erőforrásokat és nem képzünk "extrra" hulladékot.

Mindehhez kiindulópont lehet ez a cikk. Milyen érdekes, akadnak olyan emberek, akik azt mondják, életükhöz és boldogságukhoz elég (mindösszesen) 15 tárgy is

TOP 5