Skip to main content

Egy toszkán biofarmon szálltunk meg, gyönyörű kilátással a környező dombokra. Bőséges reggelinket a hatalmas teraszon fogyasztottuk el a háziakkal, akik később megmutatták a kertben, hogy mi lesz a dolgunk délelőtt. Ez volt nyaralásunk első napja.

Így kezdi beszámolóját a 37 éves Franciska, majd folytatja: – A kertészkedés után a délutánjainkat a környező városok felfedezésével töltöttük, kétszer még a házigazdáink is elkísértek. A külön fürdőszobás lakhelyért és a teljes ellátásért semmit nem kellett fizetnünk, sőt, az autójukat is használhattuk. De ami még ennél is fontosabb: nagy közös nevetések voltak, esti borozások, személyes történetek – és a barátság azóta is tart.

A sztori nem egyedi: a felelős vakáció fogalma tőlünk nyugatra már régóta ismert, és szerencsére itthon is egyre többen kedvet kapnak hozzá. A lényeg, hogy utazásaink alkalmával nem passzív turisták vagyunk, hanem megpróbálunk valamilyen mértékben részt venni az ott élők életében és segíteni nekik. Ezért kaphatunk cserébe szállást, ellátást, de még nagyobb adomány, hogy bepillantást nyerünk egy másik kultúrába és életformába, gyakorolhatjuk a nyelvet és tehetünk valamit azért, ami a szívügyünk. Családoknak jó lehetőség, hogya gyerekek felelősségérzetet és nyitottságot szívjanak magukba, az egyedülálló utazók pedig befogadó közegben találják magukat.

AKIK MÁSOK ÉLETÉBE KÓSTOLNÁNAK BELE

A felelős vakáció egyik fő célja, hogy részt vegyünk a helyi közösség életében. Ezt úgy tehetjük meg, ha ottaniaknál lakunk, velük eszünk és részt veszünk a mindennapjaikban. A HelpX, a Workaway és a WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) adatbázisaiban több ezer ilyen lehetőség közül válogathatunk (a cikk elején olvasható történet is ilyen). A legtöbb helyen ingyenes a szállás és a háziakkal elfogyasztott étkezés, ezért cserébe napi 3-6 óra segítséget várnak el, tanulhatunk az organikus kertészkedésről és a bióéletmódról, a szabadidőnkben pedig bejárhatjuk a vidéket. Az adatbázisokban ingyen keresgélhetünk, de a házigazdákkal való kapcsolat felvételéhez premiertagságra lesz szükség, ami 20 euró 2 évre. A legkülönfélébb helyekre juthatunk így el, a francia Loire völgyébe például családostul is mehetünk: egy háromgyerekes angol család birtokán kerti munkát, kisebb felújításokat kell elvégezni. Egy két hálószobás mobil házban lakhatunk, munka után pedig irány a 10 percnyi autóútra lévő Chateau Gontier városka és lenyűgöző kastélya a Mayenne folyó mentén. Cataniában egy olasz család hol a városban, hol az Etnán lévő nyaralójában, hol szicíliai farmján tölti az idejét, és mindhárom helyen fogadnak önkéntes segítőket. Alapvetően kertészkedést, apró házfelújítási munkákat kérnek, de mivel a feleség, Simona könyvkötőként dolgozik, szívesen veszi, ha valaki ebben is csatlakozik hozzá néhány órára.

Isztambulban egy Waldorf-óvodába keresnek alkalmi segédtanárokat, gyerekfelügyelőket,akik a gyerekek családjánál szállnak meg, ellátásban és vendégszeretetben részesülnek. Angliában egy történelmi hajón lakhatunk, és segíthetünk a felújításában. A hajó néhány percre horgonyoz Colchester történelmi belvárosától és 12. századi kastélyától. De Magyarországon is kipróbálhatjuk a munkáért nyaralást. Kecskemét közelében Claudia egy kis vendégházat vezet, és lovas túrákat szervez. Napi 5 óra segítségre van szüksége, és olyanokat vár, akik szeretik a lovakat és a madarakat. Még több lehetőség: helpx.networkaway.info

AKIK AZ ÁLLATOKAT VÉDIK

Akik elkötelezett állat- és természetbarátok, azoknak nagy élmény, ha egy veszélyeztetett faj gondozásában vehetnek részt. A brit RSPB madárvédő egyesületnél 40 természeti rezervátum több száz önkéntes munkalehetőségéből lehet választani, az időtartam egy héttől fél évig tarthat. Cornwallban a csodaszép Lizard félszigetre több mint 100 év után tért vissza és kezdett költeni a havasi csóka. Az önkéntesek váltott műszakban, napi 24 órában biztosítják a fészekrakó helyek felügyeletét, de angolul jól beszélők a látogatók tájékoztatásában is segíthetnek. Csak a madarak és a természet szeretetére van szükség, cserébe szállást kapunk, és olyan helyekre is eljuthatunk, ahova a látogatók nem mehetnek be. (Rengeteghasonló lehetőség itt: rspb.org.uk/volunteering)

A horvát Lošinj szigeten a palackorrú delfinek megfigyelésébe kapcsolódhatunk be 12 napra. A kutatók mellé beosztott önkéntesek egy-egy delfin felbukkanásakor feljegyzéseket készítenek, ezzel segítve feltérképezésüket és védelmüket.735 font a program költsége, ezért szállást és élelmiszert kapunk, és naponta érdekes előadásokat a tengerbiológiáról (lásd keretes írásunkat arról, hogyan gyűjthetjük össze az önkéntes programunk árát). A heti egy szabadnapon pedig felfedezhetjük a szigetet. Hasonló feltételekkel farkasok nyomába eredhetünk Szlovákiában, vagy medvelesre indulhatunk Svédországban. Ilyen és hasonlólehetőségek közül itt válogathatunk: workingabroad.com

AKIK A KULTÚRÁT KERESIK

Kulturális örökségünk fenntartásához is hozzájárulhatunk nyaralással egybekötve. A francia Rempart évente több mint 200 önkéntes tábort (chantier) szervez, ahol a résztvevők 25 százaléka külföldi (némi francia nyelvtudás szükséges). A táborok 2-3 hétig tartanak, és általában heti 35 óra munkát várnak el, ami kastélyok, apátságok, várromok karbantartásából áll, de van, ahol régészeti munkában vehetünk részt. Előzetes szaktudás nem szükséges hozzá, mivel az önkéntesek tapasztalt szakemberekkel dolgoznak egy csoportban. A szabadidős programokat magunk is szervezhetjük, de az egyesület is ad hozzá tippeket, és a csapat sokszor ilyenkor is együtt marad. Ezen az oldalon kereshetünk a táborok között (franciául): rempart.com

A dél-olasz Puglia kies tájain több emeletes, földalatti templomok bújnak meg, amelyek hihetetlenül szép freskókat rejtenek. Ezeket 1350 és 1650 között kézzel faragták a mésztufába, ám a következő századokban állapotuk sokat romlott. A Messors csoport azon fáradozik, hogy ezt a felbecsülhetetlen értéket visszaállítsa és megőrizze. Ennek keretében szervez háromhetes önkéntes workshopokat, ahol megmutatják a különböző ásatási, festési, restaurálási technikákat, majd a helyszínen ki is próbálhatjuk tudásunkat.(Előzetes szakképzettség nem szükséges.) Közben művészettörténeti előadásokat hallgathatunk és csoportosan keresünk fel a témához illő múzeumokat és kiállításokat. Szállásunk a szervezet gyönyörűen felújított, 18. századi kúriájában lesz. A háromhetes program ára 2200 euró, amiben benne van a szállás, az étkezés, a felhasznált anyagok és a kulturális programok belépővel. Ez és még sok más restaurálással kapcsolatos önkéntes lehetőség itt: adventuresinpreservation.org

KÉSZÜLŐDÉS

Az ilyenfajta nyaralás felelősséggel is jár, ezért érdemes jóval korábban, akár fél vagy egy évvel előbb elkezdeni a szervezését, és alaposan átgondolni, hogy mire vállalkozunk. A pihenésünkre szánt idő egy részét munkával fogjuk tölteni. Érdemes tehát olyan elfoglaltságot választani, amiben hiszünk és tényleg szívesen végezzük akár több napon át. A legtöbb munka a szabadban zajlik, így ki leszünk téve az időjárásnak. Legyünk erre lélekben és felszerelésünkben is felkészülve.

Érdeklődjünk, hogy szükséges-e nyelvtudás és milyen szintű.

A munkákhoz általában nem kell előzetes szakképzettség, az alapvető tudnivalókat meg fogják osztani velünk. Bár mindenhol van szabadnap, az idő nagy részét másokkal együtt fogjuk tölteni, közösen fogunk étkezni, alkalmazkodnunk kell hozzájuk. Érdemes a kiválasztott projektről minél részletesebben egyeztetni: mit várnak el tőlünk, mit kell magunkkal vinnünk, mi van benne az árban?

Amikor a megérdemelt szabadidőnek eljön az ideje, vegyük igénybe, akkor is, ha senki nem szól külön. Az önkéntes munkát abba lehet hagyni a megbeszéltnél előbb, ha nagyon nem megy, de szerencsére ez ritkán fordul elő.

Egyes munkáknál kikötnek alsó korhatárt, de van, ahova gyerekes családokat is szívesen várnak, erről érdemes előre tájékozódni. A gyerekek nagyon élvezik az ilyen programokat és sokat tanulnak belőle.

ÍGY SPÓROLHATUNK

Még ha a szállás és ellátás nem kerül is semmibe, az utazásért fizetnünk kell, sőt, bizonyos esetekben az önkéntes programért is. A következő tippek segíthetnek abban, hogyan szedjük össze a rávalót.

  • Oda- és hazautazáshoz keressünk útitársakat, hogy megoszthassuk az útiköltséget. Az oszkar.comzivi.hutelekocsi.eu oldalakon egyszerű regisztráció után saját autónkba kereshetünk utasokat vagy mi jelentkezhetünk utasnak.
  • Ha idejében kezdtük a szervezést, a diszkont légitársaságoknál még jó áron foglalhatunk repülőjegyet. (ryanair.comwizzair.com)
  • Mivel általában jó cél érdekében önkénteskedünk, a barátoktól, ismerősöktől is könnyebb rá hozzájárulást kérni közösségi finanszírozás keretében. A gofundme.com angol nyelvű oldalon néhány lépésben készíthetünk adománygyűjtő kampányt, amelyben bankkártyával vagy PayPal-en bárki tetszőleges összeggel járulhat hozzá a projekthez.
  • Úgy is gyűjthetünk, ha minden születésnapra, karácsonyi ajándékba egy tetszőleges hozzájárulást kérünk önkéntes projektünkhöz

 

Published by Kádár Tímea | Forrás: http://www.scribd.com/

Forrás

TOP 5