Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Egy friss jelentés szerint a kínai használt telefonok piacán hirtelen megugrott az elérhető iPhone készülékek száma. 

A jelenség mögött egy meglepő esemény áll: az Apple által selejtezésre szánt készülékek kerültek a piacra, írja a Bloomberg.

hirdetés

Az eset kapcsán felmerül a kérdés, vajon hogyan juthatnak ilyen mennyiségű telefonok a fogyasztókhoz.

Az ügy hátterében az Apple egyik újrahasznosítási programja áll, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy régi iPhone készülékeiket kedvezményért cserébe leadják. Ezeket a készülékeket normál esetben felújítják és újra értékesítik, gyakran fejlődő országokban, ahol nagy a kereslet a megfizethető, de márkás telefonok iránt.

Azonban egy nemrégiben napvilágot látott nyomozás során kiderült, hogy az Apple bizonyos esetekben nem újítja fel ezeket a készülékeket, hanem egyszerűen eladja őket egy harmadik félnek megsemmisítés céljából.

A GEEP nevű cég, amely az Apple egyik partnercége volt ebben a folyamatban, több mint fél millió iPhone-t, több tízezer iPadet és Apple Watch-ot vett át, hogy azokat környezetbarát módon semmisítse meg. A jelentés szerint azonban ezek közül közel százezer készülék “eltűnt”, és később a kínai használt piacon bukkantak fel.

Az Apple 2020-ban pert indított a GEEP ellen szerződésszegés címén, de az ügy azóta sem jutott előrébb, és 2025 elején automatikusan lezárul.

Az Apple számára ez nem feltétlenül jelent problémát, hiszen nem szeretnék, ha nyilvánosságra kerülne, hogy a cég, amely a környezetvédelmet és fenntarthatóságot hirdeti, valójában megsemmisíti a még használható készülékeit. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Rengeteg aranyat és ezüstöt nyert ki egy cég használt mobiltelefonokból

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Andrea Piacquadio: pexels

TOP 5