Skip to main content

Laboratóriumi tesztekben sokkal hatékonyabb volt a pattanásos bőr kezelésére a kakukkfű-oldat, mint a drogériákban és gyógyszertárban kapható pattanás elleni készítmények fő hatóanyaga - derült ki egy új brit kutatásból.

A súlyosan pattanásos (aknés) bőr kezelésében sokkal hatásosabbnak bizonyultak a gyógynövényes tinktúrák, mint a speciális gyógykenőcsök - állítják brit kutatók az Általános Mikrobiológiai Társaság tavaszi konferenciájának egyik előadásában.

A Leeds Egyetem kutatói három gyógynövény, a kakukkfű, a körömvirág és az illatos mirhafű hatását tesztelték egy olyan baktériumtörzsön (Propionibacterium acnes), amely a bőr pórusaiban elszaporodva gyulladást kelt, így az akné kialakulásának egyik fő okozója. A szakemberek megállapították, hogy bár mindhárom gyógynövény tinktúrája 5 percen belül elpusztította a baktériumokat, a leghatékonyabbnak a kakukkfüves oldat bizonyult. Az is kiderült, hogy a kakukkfű-tinktúra antibakteriális hatása a pattanás elleni kenőcsök vagy lemosók fő hatóanyagaként számon tartott benzoil-peroxidénál is erősebb volt.

A gyógynövényes oldat elkészítéséhez a kutatók a növényeket napokra vagy akár hetekre alkoholba áztatták, hogy a hatóanyagok kioldódjanak. A tinktúra baktériumra gyakorolt hatását ezután ellenőrzött körülmények között, élő szervezeten kívül (in vitro) vizsgálták, valamint tiszta alkohollal végzett kontrollvizsgálattal ellenőrizték azt is, hogy a baktériumölő tulajdonságot nem pusztán az alkohol fertőtlenítő hatása eredményezi-e.

A mostani kutatás mérföldkő lehet a pattanások elleni küzdelemben: amennyiben a kakukkfüves tinktúra valóban annyira hatásos, amennyire a vizsgálat állítja, akkor természetes alternatívát jelenthet az akné kezelésében. A jelenleg alkalmazott szerek ugyanis benzoil-peroxid tartalmuk miatt gyakran kellemetlen mellékhatásokat is okoznak: sokan panaszkodnak bőrirritációra vagy égető, viszkető érzésre. A gyógynövény alapú készítmények ezzel szemben gyulladáscsökkentő hatásuk miatt sokkal kíméletesebben bánnak a bőrrel, és hatékonyságban sem maradnak el a vegyi úton előállított termékektől.

Forrás: origo

TOP 5