Skip to main content

Két fotós. A szakmában egy újonc, és egy öreg rókának számító ember. Mi a közös bennük? Mindketten első helyezést értek el a 32. Magyar Sajtófotó Pályázaton.

Kovács Imre Természet és tudomány (egyedi) kategóriában nyerte el az első helyet A szentjánosbogarak rajzása című képével. Urbán Ádám fotográfus rutinos pályázónak számít, de pályamunkáival általában mindig a 4. helyezést ért el. 2013-ban viszont Vizuális környezetszennyezés című fotósorozata meghozta számára az áttörést, kilépett az örökös 4. helyről, egészen a dobogó legfelső fokáig.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége Urbán Ádám elmondta, hogy mi legfőbb különbség a reklámfotó és a sajtófotó között. A reklámfotózásnál nem az élet pillanatait örökítik meg, hanem beállítják azokat. A legideálisabb szögből, lámpákkal és vakukkal próbálják meg lefotózni az adott témát, valamint utómunkával javítanak az eredményen.

Ezzel szemben a sajtófotó az élet egy pillanatának a megragadása az adott fényviszonyokban, ezért ott kell megtalálni a legelőnyösebb szöget a kép megörökítésére, ezért is hitelesebb egy sajtófotó.  

Ha nem tudja megtekinteni ma este a filmet, vagy holnap az ismétlést, megteheti akár most is a csatorna weboldalán

TOP 5