Skip to main content

Románia lett az Európai Unió tizedik országa, amely 2013 év végén legalizálta a marihuana orvosi használatát, de világszerte egyre több ország enyhíti, vagy szünteti meg annak kábítószerként való kezelését.

Romániában eddig szigorúan tiltott volt a marijuana minden formájának birtoklása és használata, ezt most két törvénymódosítás oldotta - az unió tizedik államaként törvényesen engedélyezett lett az elsősorban kábítószerként ismert növényből kivont hatóanyagok gyógyászati használata. Elsősorban az epilepszia, a rák és a szklerózis multiplex kezelésében, a fájdalmak és görcsök csillapításában várnak sokat tőle, amelyeknél hatékonyságát már sokszorosan bizonyították. Világszerte folynak a kísérletek, hogy felmérjék hatását a Parkinson és az Alzheimer kórban szenvedőkre is. A román PRO TV hírei szerint a törvénymódosítás alapján engedélyezhetik a gyógyszeripari cégeknek a marijuana tartalmú gyógyszerek gyártását és forgalmazását az országban.

Az uniós statisztikák szerint Európában csökken a cannabis fogyasztása. Ez most a legmagasabb Olaszországban, ahol a felnőttek 14,6 százaléka él vele, csaknem kétszer annyian, mint tíz évvel ezelőtt. Az európai átlag 6,8 százalék, miközben az e kérdésben legtoleránsabb országban, Hollandiában csak 5,4 százalék fogyasztja - írta az EUobserver.

Kanadában például már több mint tíz éve használják a gyógyításban a marijuanát, és a napokban tették lehetővé, hogy postán is rendelhető legyen. A szakértők szerint a legális marijuana ipar bevétele 10 év alatt évi 1 milliárd dollár fölé emelkedhet. Az eddigi gyakorlatban orvosi engedéllyel a páciensek saját használatukra termelhettek marijuanát, de kis mennyiségben kaphattak receptre is, a mostani konzervatív kormány azonban az állami egészségügyi szolgálatot ki akarja vonni a rendszerből, amit ezentúl magánvállalkozásra kíván építeni, bár azt szigorú ellenőrzés alatt tartaná. A múlt hét óta a bejegyzett marijuana-használó bejelentkezhet az engedélyezett marijuana termelő vállalathoz, mellékelve az orvosi ajánlást. Amint megkapja a jóváhagyást, feladhatja rendelését, befizetve a piaci árat, ami a feketepiacival azonos, jelenleg grammonként 10 dollár, és futárszolgálat viszi ki neki a csomagot. Kanadában közel 40 ezer, engedéllyel rendelkező marijuana fogyasztó van, de a kormány úgy véli, számuk 2024-re 450 ezerre emelkedik, ami a hazai marijuana-ipar forgalmának értékét évi 1,3 milliárd dollárra emeli. Most még csak két engedélyezett forgalmazó működik, de legalább 156 jelentkező cég van elbírálás alatt.

Ugyanakkor novemberben - amikor az Egyesült Államok két állama is legalizálta a marijuana fogyasztását, ráadásul nem csak orvosi célra -, a kanadai kormány megszigorította azok büntetését, akik ötnél több tő marijuanát termesztenek. A felmérések szerint az Egyesült Államokban 52 százalék támogatja a vadkender teljes legalizálását.

Izraelben a támogatás csak 26 százalékos, 64 százalék ellenzi, azonban a Forward című napilap által ismertetett tanulmány szerint a marijuana legalizálása évente több mint 450 millió dollár hasznot hozna az országnak. A jeruzsálemi piackutató intézet elemzése azt állítja, hogy a cannabis feketepiaci forgalma Izraelben évente 707 millió dollár. Ha ezt legalizálnák és a cigarettákkal azonos adóval terhelnék, az évi 268 millió dolláros adóbevételt hozna - emellett 198 millió dollár megtakarítást, ugyanis ennyibe kerül a rendfenntartó szervek harca az illegális marijuana fogyasztás ellen. Tavaly legalább 275 ezer felnőtt izraeli használt cannabist.

A fiatalok a legnagyobb fogyasztók

Az Európai Bizottság a 15-24 éves korcsoportban vizsgálta a kábítószerek fogyasztását és az azokhoz való hozzájutást. Megállapították, hogy a kemény drogokhoz, így kokainhoz vagy heroinhoz a legkönnyebben a dánok, a spanyolok és az olaszok jutnak hozzá, míg marijuanában Európa fővárosa Prága. A fiataloknak Európában mintegy negyede próbálta ki a cannabist, s míg a hollandoknak csak 33 százaléka legalizálná, a románoknak 87 százaléka.

Forrás

Kép forrása: innen

TOP 5