Skip to main content

(NaturaHirek.hu) A diétás italokra jó lesz odafigyelni! Legtöbbjük tartalmaz aszpartámot, még ha valamilyen más édesítőszerrel reklámozzák is azt. A nemrég megjelent tanulmány 2012 decemberében írta le az aszpartám fogyasztása és a limfóma/leukémia közti kapcsolatot. A vizsgálatot a Network Medicine, Department of Medicine, Brigham, Women’s Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA és a Harvard School of Public Health, Boston, MA kutatói folytatták le. A tanulmány 22 év adatgyűjtésének eredményeit tette közzé. A kutatócsoport 22 éven át figyelte a tanulmányozott csoport gyakori táplálkozási és nőgyógyászati egészségét.

“Az aszpartámról több alkalommal leírtuk már, hogy károsítja az agyat”- mondták a kutatók. Valamint hozzáteszik:  ”Ez az új tanulmány arra utal, hogy mindössze egy napi 355ml-es dobozos diétás üdítő nagymértékben növeli a rák kockázatát mind a férfiak és a nők körében. Férfiaknál a myeloma multiplex és a non-Hodgkin limfóma kockázatát is növeli. A vizsgálat eredményei arra kényszerítenek bennünket, hogy az aszpartám hatását ezentúl ne vegyük félvállról. Ez előtt a tanulmány előtt sosem volt még egyetlen átfogó kutatás sem az aszpartám napi hatásáról.”

Az eddigi legátfogóbb aszpartám tanulmány

Ez a tanulmány  összesen 77.218 nő és 47.810 férfi életét követte nyomon 22 éven át. Nem csupán a minta mérete teszi a jelen tanulmányt egyedülállóvá, hanem annak alapossága is. Értékelnünk kell azt az alaposságot, amellyel az aszpartám bevitelt értékelték összehasonlítva a korábbi tanulmányokkal. A vizsgálat során a résztvevők kétévente egy részletes táplálkozási kérdőívet kaptak. Megdöbbentően, a korábbi aszpartám tanulmányok csak egy időpontban értékelték a résztvevők aszpartám bevitelét. Ez volt a korábbi tanulmányok jelentős gyengesége.

Az összesített eredmények alapján ez az új tanulmány kimutatta, hogy csak egy doboz (355 ml) diétás ital napi fogyasztásával:

42 százalékkal magasabb a leukémia kockázata férfiak és a nők esetén (összevont analízis)
102 százalékkal magasabb a myeloma multiplex kockázata (a férfiak esetében)
31 százalékkal magasabb a non-Hodgkin limfóma kockázata (a férfiak esetében)

Ez a sor eredmény arra indít, hogy megjegyezzem miért beszélünk sokszor az ú.n. “hosszútávú hatásokról”. Az eredményeket többváltozós relatív kockázati modellekre alapozták, olyan kontrollcsoporthoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak diétás italokat. Fontos megjegyezni, hogy az még mindig ismert, hogy miért csak a férfiak esetében mutatkozott a myeloma multiplex és a non-Hodgkin limfóma, a tanulmány folytatása a későbbiekben viszont felfedheti ezeket az eredményeket.

A tanulmány pozitív kapcsolatot mutat a rák és aszpartám fogyasztás között, ami nem meglepő, alapul véve egy korábbi, 2006-os, patkányokon végzett tanulmányt, ami feltűnően hasonló eredményeket mutatott.

Még aggasztóbb annak a mega-tanulmánynak a nyomon követése, amely patkány magzatok aszpartám expozíciójának eredményeit vizsgálta. Fokozott limfóma és leukémia kockázatot találtak és megerősítést nyert az is, hogy ez alkalommal a nőstény patkányoknál szignifikánsan megnövekedett a mellrákos megbetegedések aránya.

Felvetődik itt egy fontos kérdés: vajon a jövőbeli, jó minőségű tanulmányok majd még más betegségek kialakulását is kapcsolatba hozzák az aszpartámmal? Mi van akkor, ha ez csak a jéghegy csúcsa?

Források:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16507461
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23097267
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17805418

Forrás: http://naturahirek.hu/az-aszpartam-leukemiat-es-limfomat-okoz-22-ev-adatat-felolelo-tanulmany/

TOP 5