Skip to main content

A pálinka a népi gyógyászatban is használatos volt, nem csak az étkezésben. A nemes italt eredeti formájában vagy különféle növényi részekkel keverve, a megfigyelések tapasztalatait felhasználva, külsőleg és belsőleg egyaránt használták. A pálinkának ily módon a következő szerepet szánták: elsősorban az orvosság bevételének eszköze, más medicinát, rendszerint különböző gyógynövényeket oldottak benne, önmagában vagy adalék anyagokkal fertőtlenítőszer.

A nép szeretetét jól mutatja a pálinkával kapcsolatosan fellelhető szavak sokasága. Ilyenek például: ágyas pálinka, betyár pálinka, bundapálinka, ing pálinka, legénységi pálinka, macska pálinka, mézes pálinka, zsidó pálinka, lobbantott pálinka, paprikás pálinka, arató pálinka stb.

Viszonylag gazdagnak mondható a pálinkával kapcsolatos szokáskincs is. A népköltészetben ivó rigmusokat, sírfeliratokat, népdalokat, mondákat, meséket találunk a pálinkával kapcsolatos szövegekkel.

Néhai nagymamám sokszor elmesélt egy kis történetet. Fiatalasszony korában /az 1920-as években/ a szívével volt egy kis gond. Az akkori falusi doktor orvosság helyett a következő "receptet" írta fel neki - minden reggel, felkelés után alaposan rágjon szét és egyen meg két-három gerezd diót, majd öblítse le egy kupica pálinkával. Nagymama először tiltakozott a szokatlan orvosság ellen.A doktor viszont szigorúan ráparancsolt - vagy megcsinálja -vagy pici gyerekeit árvaságra juttatja. 
A nagymamám szót fogadott és mindannyiunk örömére 87 éves koráig köztünk maradt. Soha nem panaszkodott, hogy fáj a szíve. Igaz a reggeli dióeszegetés és a korty pálinkaivás nála mindennapi szertartássá vált.

Mik a legismertebb orvosságok?

FOKHAGYMÁS PÁLINKA

A vérnyomás csökkentésére is alkalmas, ha 25 deka, mozsárban teljesen összetört fokhagymát 3 deci pálinkával öntünk fel, majd néhány napi állás után kanalas orvosságként fogyasztjuk. 

PAPRIKÁS PÁLINKA

Fél liter pálinkába, legjobb a borpárlat, de jó a vodka is, beleteszünk 5 erős paprikát. 2 hétig áztatjuk. Utána ki lehet venni, de nem muszáj. Felfúvódás, gyomorrontás, röviden minden ilyen típusú gyomorbántalomra jól használható. Aki először issza, vigyázzon, mert a szemei szikrázni fognak!

MÉZES PÁLINKA

Megfázásra: 2 evőkanál mézre öntünk 2 cl házi pálinkát, majd felforraljuk, és amikor már iható, megisszuk. Fontos hogy nem szabad beleszagolni, mert gyomorforgató szaga van!!!

Van azonban olyan vélemény is, miszerint az alkoholos megoldások nem célravezetők és nem egyeztethetők össze a gyógyítással. Erről itt lehet olvasni bővebben: http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20121016-mit-egyunkigyunk-betegen-es-mit-ne.html

Forrás: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=mkatus&pid=28505

Kép forrása: http://tudatvaltas2012.blogspot.hu/2013/02/a-gyogyito-fokhagyma.html

TOP 5