Skip to main content

A világon mintegy negyven kutyás egység rendelkezik nemzetközi bevethetőségi vizsgával, közülük három kutya a Magyar Vöröskereszt alapszervezeteként tevékenykedő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagja - közölte az MTI-vel a segélyszervezet abból az alkalomból, hogy a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség 2008 óta minden év április 28-án ünnepli a Mentőkutyák Világnapját.

A világnap alkalmából két autóversenyző, a Vöröskereszt "Humanitárius Versenycsoportját" alkotó Füge Krisztián és Kapitány Dorottya a négylábú hősök helytállása előtt tisztelgő matricával az autóján lépett pályára vasárnap a Hungaroringen.

A szövetség 39 ország, köztük Magyarország 115 mentőkutyás egységét tömöríti.

A kutatás-mentési technológia fejlődése ellenére mentőkutyák továbbra is nélkülözhetetlenek egy-egy katasztrófahelyzet vagy eltűnt személy keresése során. Nemzetközi bevethetőségi vizsgával ("mestervizsgával") a világon összesen 40 kutyás egység (kutya+kutyavezető) rendelkezik, és ezek közül három magyar kutya, Aqua, Liza és Roger birtokolja ezt az elismerést - áll a vöröskeresztes tájékoztatóban.

A közlemény szerint a hazai mentőkutyák éves szinten több száz esetben segítik az eltűnt, romok alatt rekedt emberek kutatását, valamint sok esetben egy-egy bűnügy kapcsán a rendőrség munkáját is nagyban megkönnyítik. A négylábú hősök közreműködésével állapították meg például a tatárszentgyörgyi gyújtogatás tényét. Aquáék legérdekesebb esete egy Top10-es megyei bűnöző megtalálásához fűződik, amikor egy hőkamerát kijátszó, álbeépített szekrény mögé bújt gengsztert szagoltak ki.

A haiti földrengés után 273 mentőkutya dolgozott egyszerre a helyszínen és munkájuknak hála 132 túlélőt találtak meg a romok alatt. A magyar mentőkutyáknak legutóbb 2009-ben, az indonéziai földrengés után volt nemzetközi bevetésük.

Aqua és Liza tagja volt annak a csapatnak is, amely 2009-ben világbajnoki címet szerzett Magyarországnak a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség által szervezett világbajnokságon.

(Forrás: MTI)

Forrás: http://veddamagyart.info/eletmod/6239-vilag-legjobbjai-kozott-a-magyar-mentokutyak

TOP 5