Skip to main content

Paul Tacon egy korábbi felvételen. Andhra Prades szövetségi államban, Kárnul közelében egy nemzetköz régészcsoport ötezer éves barlangrajzokat fedezett fel Indiában. Az indiai, brit és ausztrál tudósok kutatásaikról a Journal of Archaeological Sciences folyóiratban számoltak be.

A gigantikus Billa Szurgam-barlangban először 1884-ben Bruce Foote brit geológus végzett feltárásokat. A továbbiakban a barlangban folytatott ásatások során kő- és csonteszközök sokasága, edénytöredékek és állati csontok kerültek elő, amik az őskori ember jelenlétére utalnak. Semmi jel nem utal viszont arra, hogy a barlang hosszabb ideig állandó lakhelyül szolgált volna a prehisztorikus népességnek – olvasható a The Telegraph angol nyelvű indiai lap online kiadásában.

A barlang falán, a mészkőben egy bevésést fedeztek fel, ami három koncentrikus rombuszt ábrázol. A vésetekből kiemelt kalcium-karbonát apró szilánkjainak kormeghatározását egymástól függetlenül az Oxfordi Egyetem, valamint az Ausztrál Nukleáris Tudományos és Technológiai Szervezet (ANSTO) szakemberei végezték el.

Az adataik szerint a sziklarajz 4100-5400 éves lehet. A tudósok szerint valószínűleg egy átmeneti, a vadászó-gyűjtögető életmódról földművelésre váltó közösség tagjai hagyták hátra. „Valószínűleg sosem tudjuk meg, hogy a rajz mit jelképezett a korabeli emberek számára” – vélekedett Paul Tacon, az ausztrál Griffith Egyetem tudósa, a tanulmány vezető szerzője, aki szerint elképzelhető, hogy az ábra lépsejtet vagy mézgyűjtő helyet jelölhetett.

„Az ábra segítségével nemzedékeken át kommunikálhattak az emberek, megjelölve, hogy ez, mint napjainkban is, ideális mézgyűjtőhely” – írta Paul Tacon.

Forrás: http://index.hu/tudomany/tortenelem/2013/01/18/5000_eves_barlangrajzokat_talaltak_indiaban/

TOP 5