Skip to main content

Kovacsicsné dr. Nagy KatalinPusztuló falvak címmel rendezett konferenciát a napokban a szentesi volt vármegyeházán a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltár, amelyet emlékhelyavatás követett a Kurca-parti várostól 18 kilométerre lévő műemlék ecseri templomromnál, Kajánújfalu közelében.

Szirbik Imre polgármester megnyitóját követően a középkorban virágzó Ecser faluról dr. Blazovich László egyetemi tanár, nyugalmazott megyei levéltár-igazgató tartott előadást. A település első oklevéli említése 1138-ban volt, a Csongrád és Csanád vármegyékben különösen nagy kárt okozott tatárjárás (1241) idején pusztult el, később kun szállásként éledt újjá, román stílusú temploma a 13. század második felében épült. A falut és templomát a török-tatár hadak 1566-ban felperzselték, a gyulai szandzsák adóösszeírása 1567-ben 28, 1579-ben 21 adózót rögzített. A falu a 15 éves háború idején, a 17. század elején elnéptelenedett, az 1730-as években még állt a templomtorony. A Csongrád vármegye északi részén működött középkori egyházi kolostorokkal foglalkozó előadásában Nagy Géza egyháztörténész arra is kitért, hogy az ecseri templomot azért hordhatták szét a környékbeli lakosok, mert miután 50 évig nem tartottak benne istentiszteletet, elvesztette felszentelt mivoltát.

A talán legnagyobb érdeklődéssel várt előadást Kovacsicsné dr. Nagy Katalin egyetemi tanár tartotta meg Korunk pusztuló községei címmel. Rámutatott, hogy míg 1960-ban 671 település rendelkezett Magyarországon 500-nál kevesebb lakossal, 2010-ben már 1045. Békés megyében például egy 200 fő alatti, és öt 200–500 fő közötti község található. Különösen az aprófalvas Nyugat-Magyarországon jelentős a községek pusztulása, amelyet enyhít az idegenforgalmi vonzerőt jelentő Balaton közelsége. Minél több nagyobb falu nyeri el a városi rangot, annál jobban gyengülnek meg a kisközségek. A 20. század elején 41 városa volt Magyarországnak, 2009-ben több mint 300. Alig több mint ezer lakosú is van közöttük. Jelenleg a nagyobb falvakból a kisebbekbe vándorolnak el a jobb megélhetés reményében az emberek, s ha egy faluban már a kocsma is bezár, az végképp a pusztulást jelenti.
A konferencia után a 15. században épült ecseri gótikus templom műemlék romjához látogattak el a kutatók, ahol Szirbik Imre és dr. Blazovich László leplezte le az Elpusztult és Pusztuló Magyar Falvak Egyesület, valamint Móra József és családja által állíttatott emlékkövet.

Forrás: http://hir6.hu/cikk/70370/ha_a_kocsma_is_bezar_az_vegkepp_a_falu_pusztulasat_jelenti

TOP 5