Skip to main content

Az álmatlanság sokaknak okoz problémát. Fiatalok és idősebbek is szenvedhetnek a kevés alvástól, mely akár komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.

Felgyorsult életünknek és a soha véget nem érő stressznek köszönhetően az álmatlanság gyakori probléma, mellyel sokan szembesülnek. Gyakran olyan fáradtak vagyunk, hogy mindent megtennénk egy kiadós alvásért. De amikor megpróbálunk elaludni, alvásunk nyugtalan vagy az álom teljesen elkerül. Testünk teljesen kimerült, de még mindig nem tudunk elaludni.

Így elérjük, hogy végül altatókra lesz szükségünk. Az altatók számos mellékhatásuk miatt nem kívánatosak. A másik lehetőség az, hogy természetes gyógyszerekhez folyamodunk, melyeknek semmilyen mellékhatásuk nincs, és segíteni fognak az elalvásban. A gyógynövények azok a természetes eszközök, melyek nemcsak hogy jelentősen megnyugtatnak, de segítenek a békés alvásban is. Ez a cikk néhány részlettel szolgál az alvást segítő gyógynövényekről.

Gyógynövények segítségével könnyedén kezelhetjük tehát a kialakult helyzetet. Egészségünk szempontjából nemcsak a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás, hanem az elegendő és pihentető alvás is létfontosságú. Ennek hiányában ugyanis szervezetünk nem tud regenerálódni, feltöltődni, és energiánk is hamar elfogy. Rossz közérzet, kimerültség, kedvetlenség, depresszió, agresszió is kialakulhat belőle, de komoly hormonális elváltozások, migrénes fejfájás, az immunrendszer gyengesége, és akár keringési problémák is előfordulhatnak.

Természetes megoldások

A probléma kezelésére szerencsére igen sokféle természetes megoldás létezik. Használhatunk illóolajokat az ágyunk mellett, a levendula illóolaja például kifejezetten jó álmosító hatással bír, de más gyógynövények is jó szolgálatunkra lehetnek.

Orvosi zálya - Salvia officinalis

Ha van egy kicsi teraszod, virágokkal, akkor egy cserépben köztük kell lennie a díszítő értéket sem nélkülöző orvosi zsályának is. Szürkészöld leveleiből nemegyszer készíthetsz olyan forrázatot, amely a legbiztosabban megszabadíthat többféle nyavalyától. A zsályateás öblögetés kiváló ellenszere a makacs fogínygyulladásnak és a torokgyulladásnak is. Mint hatékony szert ajánlják a klimaxot kísérő kellemetlen éjszakai izzadás ellen, emésztési problémák, felfúvódás esetén is segít a más füvekkel együtt készített zsályaforrázat. Jótékony hatásaként tartják számon, hogy megakadályozza szervezetedben a betegségek utáni súlyos legyengülést.

Jó tulajdonságainak felsorolása után azonban nem marad el a figyelmeztetés: nagy tujon tartalma miatt csak rövid ideig fogyasztható, nem ajánlják terhes és szoptatós anyáknak sem! Vannak gyógyfüvek, melyeknek virágait vagy virágos szárait gyűjtheted, vannak viszont olyanok, amelyeknél nem érdemes megvárnod a virágzást, hanem közvetlenül előtte - mert ekkor tartalmazza a legtöbb hatóanyagot - gyűjtsd a levelét. Ezek közé tartozik a zsálya is. Szedhetsz leveléből szárításra tavasszal, majd az elvirágzás után visszavágott szárakból kifejlődött hajtásokról ősszel is. Így ha szükséged lesz rá, télen is használhatod.

Lándzsás utifű - Plantago lanceolata

Az útifű, a lándzsás és a széleslevelű változata is igen elterjedt gyom, könnyen megtalálhatod réteken, füves területeken, árokparton, utak mentén. Így a régmúltban is mindig kéznél volt, ha valamilyen véletlen folytán kapott sebet a helyszínen kellett kezelni. A frissen szedett útifűlevél, szétdörzsölve, a sebre téve szavatolta a gyors gyógyulást. Baktériumölő, vérzéselállító, sebgyógyító hatása mellett azonban ma már inkább a felső légutak gyógyítására, a makacs köhögés csillapítására használják eredményesen. A legújabb kutatások kimutatták, hogy hatóanyaga, az aukubin erős gyulladásgátló, a levélből készített kivonat gyógyítja az idült bronchitiszt, s igen hatékony a pneumococcus fertőzések esetében is. A felső légúti panaszoknál hatékonyságát fokozza, ha kakukkfűvel kevered, egyenlő arányban. Köhögés csillapító hatását úgy fejti ki, hogy hígítja, s ezzel megkönnyíti a légutak nyálkahártyájára lerakódott váladék kiürítését, ami után megszűnik a köhögésinger.

Kamilla

Az orvosi székfűnek, szikfűnek is nevezett kamilla szántóföldeken, agyagos, szikes talajon nő, és igen értékes gyógynövényünk. Igen sok problémára jelent gyógyírt, így használhatjuk gyulladások, gyomorpanaszok, láz esetén, külsőleg pedig borogathatunk vele, vagy ülőfürdőt vehetünk belőle. Egy csésze kamillatea a nap bármelyik szakában megnyugvást jelent, ha úgy érezzük, hogy feszültek, idegesek vagyunk, igyunk belőle. Nyugtató hatása miatt álmatlanság ellen is jól használható. Lefekvés előtt igyunk meg egy csésze teát belőle.

A levendula a meleg időjárást szereti, ezért a mediterrán vidékeken jól megél. Virága finom fűszere lehet ételeinknek, de más gyógynövényekkel keverve nyugtató hatása is ismert, így álmatlanság ellen is kiválóan használható.

Medvehagyma

A manapság reneszánszát élő medvehagyma tavasszal érhető el, 5-6 hetes időszakra, de a télire bátran rakhatunk el belőle, hiszen gyógyhatásai igencsak kiemelkedőek. Alkalmazhatjuk bélbántalmak, gyomorproblémák, szédülés, keringési zavarok, fejfájás esetén, de segíti nyugodt álomra hajtani fejünket is. Szárított fűszerként ételeinkhez adhatjuk, vagy medvehagymaborként fogyaszthatjuk. Ehhez egy marék apróra vágott növényt negyed liter fehérborral felforralunk, majd mézzel édesítjük.

Orbáncfű

Utak és erdők szélén található meg, júliustól szeptember közepéig virágzik. Az orbáncfű a legjobb sebolaj és fájdalom-, valamint gyulladáscsillapító, de idegbántalmak esetén is kiválóan alkalmazható. Tinktúrája kiváló álmatlanság ellen is, melyet bőrünkbe dörzsölve, vagy 10-15 cseppet 1 evőkanál vízben feloldva és lenyelve fogyaszthatunk el. A tinktúrához két marék orbáncfüvet 1 liter pálinkához adunk, és 3 hétig a napon érlelünk.

Citromfűtea

A citromfűtea is igen hatásos az álmatlanság enyhítésére. Forrázzunk le egy csésze vízzel két teáskanál citromfüvet és egy kis komlóvirágzatot. Hagyjuk tíz percig állni, majd szűrjük le a teát. Egész napra elosztva több csészével fogyasszuk, elalvás előtt is igyunk belőle. Citromfűből fürdőt is készíthetünk. Keverjünk össze egy teáskanál citromfűolajat 150 ml tejszínnel és öntsük a kellemesen meleg fürdővízhez. Ellazít, megnyugtat és biztosítja a nyugodt alvást.

Speciális tea

Maria Trebennek, a híres gyógynövényes asszonynak köszönhetően létezik egy speciális gyógynövénykeverék, amit teaként fogyasztva, kiválóan alkalmazható álmatlanság ellen. Ehhez 50 g kankalin, 25 g levendula, 10 g orbáncfű, 15 g komlóbarka és 5 g macskagyökér szükséges. A keverékből 1 púpozott evőkanálnyit negyed liter vízzel leforrázunk, és 3 percig állni hagyjuk. Lefekvés előtt, melegen fogyasztjuk el. Idegi problémákra is kiváló.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/eletmod/ezek-a-gyogynovenyek-segitenek-az-alvasban.html

TOP 5