Skip to main content

Még tíz évig eltart az eurózóna válsága - állítja egy elemzői előrejelzés, amely szerint a munkanélküliségi ráta másfél év múlva 26-27 százalékon tetőzik a dél-európai országokban és a vállalatok beruházásai még 2016 végén sem térnek vissza a válság előtti szintre.

Az eurózóna válságának káros következményei a következő évtizeden át érezhetőek lesznek az eurózónában - vélik az Ernst & Young (E&Y) számviteli tanácsadó cég elemzői. Az övezet GDP-je idén 0,5 százalékkal zsugorodik, 2013-ban pedig csak 0,1 százalékkal nő. Az E&Y ezzel tartja korábbi 2012-es prognózisát, a jövő évre viszont korábban 0,4 százalékos GDP-bővülést vártak.

A szakértők szerint az európai döntéshozóknak határozottabb lépéseket kellene tenniük a válság enyhítése érdekében - derül ki a CNBC összefoglalójából.

Az Európai Központi Bank kötvényvásárlási tervét fontos lépésnek, ám csak ideiglenes beavatkozásnak, átmeneti ragtapasznak tartják, amely "csillapítja a vérzést" az övezet súlyos sebein, amíg hatni kezdenek a radikális beavatkozások.

Utóbbiaknak már jövőre és az azt követő évben bizonyítaniuk kellene, hogy legalább egy gyenge kilábalást el tudnak indítani.

Sötét kilátások

Az eurózónában 2014 első negyedévében tetőzhet a munkanélküliség, 12 százalékos aránnyal, ami azt jelenti, hogy 19,2 millió embernek nem lesz állása. Az átlagon belül Görögországban 26, Spanyolországban 27 százalékot érhet el a munkanélküliségi ráta. Mindkét országban külön problémát jelent továbbra is a fiatalok brutálisan magas - az 50 százalékot elérő - munkanélkülisége.

A vállalatok befektetései még 2016 végén is a válság előtt elért csúcs alatt lesznek, annak ellenére, hogy a kamatok sosem látott mélységben vannak és Európa számos nagybankját feltőkésítik kormányaik - vélik az E&Y elemzői. Az előrejelzés készítői szerint kulcsfontosságú az üzleti környezet bizonytalanságának megszüntetése, ugyanis Európa nem engedheti meg magának, hogy a vállatok éppen akkor húzzák meg a nadrágszíjat, amikor a fogyasztók visszafogják költekezésüket.

Soványka a spanyol csomag?

A spanyol kormány ma hozza nyilvánosságra legújabb megszorító csomagját, amelyet a kiszivárgott információk alapján a szakértők nem tartanak elegendőnek a költségvetés egyensúlyának javításához - írta a Reuters. A hírek szerint az EU javaslatának megfelelően megalakítják az új adóellenőrző hatóságot, korlátozzák az előrehozott nyugdíjazás lehetőségeit, új közterhet vetnek ki az üvegház hatású gázok kibocsátóira, tranzakciós adóval terhelik meg a tőzsdei műveleteket és eltörölnek több adókedvezményt. Emellett a közszféra bérbefagyasztását kiterjesztik 2013-ra.

A héten megjelent adatok szerint Spanyolország idén nem tudja leszorítani költségvetési hiányát a GDP 6,3 százalékára és folytatódik a GDP zuhanása. Ennek tükrében különösen rossz hír, hogy kormány bírálói úgy vélik: az új intézkedéscsomag olyan lépéseket tartalmaz, amelyek papíron szép eredményeket ígérnek, ám valójában nem járnak valós, jelentős megtakarítással.

Elkerülhetetlen a nyugdíjcsökkentés

A helyenként erőszakossá váló utcai demonstrációk nyomása alá került kormány tartózkodik a jóléti rendszer további megnyirbálásától, pedig abban rejlik a nagy kiadáscsökkentés lehetősége. A piacok akkor hinnének a költségvetési kiigazítás sikerében, ha az érintené a nyugdíjakat - mondja Ignacio Conde-Ruiz, a madridi Complutense Egyetem közgazdász professzora.

Európai tisztviselők nyomást gyakorolnak Madridra, hogy fagyassza be a nyugdíjakat, ám Mariano Rajoy kormányfő lecövekelt amellett az álláspont mellett, hogy ehhez az intézkedéshez csak a legvégső esetben nyúl. A miniszterelnök tavasszal rossz bizonyítványt állított ki magáról a befektetők szemében, amikor az előző kormány által elfogadott 2012-es büdzsé végrehajtását felfüggesztette a márciusi andalúziai választásokig (amit az országgyűlési választásokon elért fölényes győzelme után meg is nyert kormánypárt).

Most hasonló a helyzet: Galíciában és Baszkföldön is választások lesznek októberben, és elemzők szerint Rajoy kivár ezek lezárultáig. Ugyancsak ez lehet az egyik oka annak, hogy a kormány egyelőre nem fordult az EU-hoz kedvezményes hitelért. A halogatás ugyanakkor az európai gazdasági bizonytalanság egyik legjelentősebb forrása is.

Forrás: http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/celkeresztben_a_nyugdijak_meg_tiz_evig_tart_a_valsag.532394.html

TOP 5