Skip to main content

(NaturaHirek.hu) Az elhízás általános járvány. De lehetséges az is, hogy valakinek nagy hasa legyen anélkül, hogy általában túlsúlyos vagy kövér lenne. Ilyenkor a testzsír a törzsön és hason koncentrálódik, mig a karok és a lábak vékonyabbak maradnak.

Hivják még sörhasnak is. Ennek egyik oka lehet a sok búzából készült termék fogyasztása, még a teljes kiörlésű étkezési búza termékek is ide tartoznak magas glikémiás indexük (GI) miatt. A mai búza egy táplálkozástanilag legyengített hibrid, amely 10-szer több glutént tartalmaz mint fél évszázaddal ezelőtt.

Még azoknak is, akik nem rendelkeznek szélsőséges búza / glutén érzékenységgel, a glutén megemésztése gondot okozhat, ami sörhasban nyilvánulhat meg.

És ez még nem minden!

Szóval mit tegyünk, ha már nem fogyasztunk olyan sok búzát és hasunk mégsem csökken? A stressz befolyásolja hormonjaink működését. A kortizol ugyanabból a mirigyből származik, ahol az adrenalin is termelődik. Épp csak nem vészhelyzet, hanem krónikus stressz által. A kortizol sajnos fel tud halmozódni a szervezetben és hormonális egyensúlyhiányt okozhat, ami domború hasban nyílvánul meg.

Azon a nők esetében, akiknél nem megfelelő az ösztrogén hormonegyensúly, a has szintén kidudorodhat. A férfiak esetében a kevés tesztoszteron alakíthat ki sörhasat. A stressz a nemi hormonok müködését is befolyásolhatja. Így amellett, hogy kizárjuk bizonyos mértékig étrendünkből a glutént, a stressz csökkentésére is érdemes odafigyelnünk.

Középpontban a stressz csökkentése

Néha a stressz kezelése magas szénhidráttartalmú, sok cukrot és rossz zsírokat tartalmazó nassolás ördögi körébe vezet. Tehát más irányba kell terelnünk figyelmünket és csökkenteni a stresszt, ami a zsírt a hashoz irányítja.

Egy fontos módszer a stressz megszüntetésére a mindennapos jó minőségű alvás biztositása. A kulcsszó a minőség.

Annál, aki elalvási nehézségekkel küszködik, vagy gyakran könnyen felébred alvás közben, nem figyelhetünk meg immunfokozó minőségű alvást. Ilyen esetben kávét csak a reggeli órákban ajánlott fogyasztani. A késő esti órákban segíthet egy kis kamilla tea. Elalvás előtt próbáljon beiktatni egy Önnek kellemes időtöltést. Lehet az meditáció, jóga, hastánc vagy lazító gyakorlat.

Győződjön meg róla, hogy hálószobája teljesen sötét és kicsit hűvös, vagyis ideális alvási környezetet sikerült teremteni. Melatonin kiegészítők, különösen a nyelv alá helyezhető tabletták segítenek az elalvásban, mert ösztönzik a fiziológiai pihenést és szabályozzák az alvás – ébrenlét ritmusát.

Kerülje a felesleges stresszt és ne próbálja megváltani a világot. Ebben a modern korban csak olyan feladatokat vállaljon, amelyeket feltétlenül szükséges elvégeznie. Más szóval, engedje meg magának azt is, hogy önmaga legyen. Szakitson időt egy-egy sétára a természetben, alkalmi piknikekre, otthoni zenehallgatásra, sportra.

Forrásanyag:

Forrás: http://naturahirek.hu/az-alma-tipusu-elhizas-hogyan-lehet-megszabadulni-a-nagy-hastol/

Kép forrása: http://www.szatmar.ro/Egeszsegturmix_Hasi_elhizas/hirek/37878

TOP 5