Skip to main content

Talajban élő baktérium termeli azt a természetes antibiotikumot, amely képes legyőzni a világszerte egyre nagyobb egészségügyi problémát jelentő tuberkulózist.

A tuberkulózis (tbc, gümőkór) évente közel kétmillió ember halálát okozza a világon, itthon az új esetek száma körülbelül évi 150-nel növekszik. Az utóbbi időben számos szakmai szervezet megkongatta a vészharangot, mivel folyamatosan növekszik az antibiotikumoknak teljesen ellenállótuberkulózisfertőzések aránya, így az eddig alkalmazott, többnyire izoniazid- és rifampicin-alapú gyógyszerek egyre gyakrabban bizonyulnak hatástalannak.

Egy svájci kutatócsoport azonban nemrég egy olyan természetes antibiotikumot azonosított, amely hatékony a tbc-vel szemben. A pyridomycin nevű anyagot egy talajban élő baktérium (Dactylosporangium fulvum) termeli, és a kutatók szerint olyan tuberkulózisbaktériumoknál is hatékonynak bizonyult, amelyek korábban mindenféle antibiotikumos kezelésnek ellenálltak.

Bizonyos baktériumoknál, így a pyridomycint termelő baktériumnál is, az evolúció során rendkívül erős védelmi mechanizmusok alakultak ki, amelyek megóvják őket a környezetükben élő többi élőlénytől. Ha megvizsgáljuk ezeket a mikroorganizmusokat - és az általuk termelt anyagokat -, gyakran igen hatásos, természetes gyógyszerekre bukkanunk - vélik az EMBO Molecular Medicine című szakfolyóiratban olvasható tanulmány szerzői.

A kutatásból kiderült, hogy a pyridomycin természetes antibiotikumként célzottan pusztítja el a tuberkulózist okozó Mycobacterium tuberculosis baktériumokat, sőt azon tbc-baktériumok ellen is hatásos, amelyek korábban ellenálltak a hagyományos gyógyszeres kezelésnek.

A szer hatásmechanizmusa

Érdekes megállapításra jutottak a kutatók a szer hatásmechanizmusának vizsgálatakor: az eredményekből kiderült, hogy egyetlen génen (InhA) múlik, hogy a tuberkulózist okozó baktérium ellenáll-e a kezelésnek, vagy sem. Mind a hagyományos gyógyszerként használt izoniazid, mind pedig a természetes antibiotikumként működő pyridomycin ugyanahhoz az enzimszakaszhoz kapcsolódik, csak más helyen.

Ebből adódóan eltérő sorrendben mennek végbe bizonyos molekuláris folyamatok, és valószínűleg ez az oka annak, hogy a pyridomycin képes legyőzni a gyógyszerrezisztens tbc-baktériumtörzseket is. A felfedezés birtokában egészen új távlatok nyílhatnak meg, és a "felelős" gén kiiktatásával még a gyógyszernek addig ellenálló tbc-baktériumok is elpusztíthatóvá válnak - vélik a kutatók.

Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20120919-termeszetes-antibiotikumot-talaltak-a-talajban-tbc-tuberkolozis.html

Kép: http://jackiebaptista.edu.glogster.com/false-3439

TOP 5