Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Vége a receptoldalaknak? A Google új funkciója alapjaiban változtathatja meg a főzési tippek keresését. 

A Google hamarosan olyan újítást vezethet be, amely radikálisan átalakíthatja a receptkeresési szokásainkat, és ezzel jelentős hatást gyakorolhat az interneten található receptoldalakra. A „Quick View” névre keresztelt funkció célja, hogy a felhasználók még gyorsabban és egyszerűbben érjék el a keresett információkat, mindezt anélkül, hogy külön weboldalakra kellene navigálniuk, írja aThe Verge.

hirdetés

Mi változik?

A Google új keresési lehetősége révén a receptoldalak tartalmai már a találati lista részeként megjelenhetnek, így a felhasználók anélkül férhetnek hozzá a receptekhez, hogy át kellene kattintaniuk a weboldalra. A „Quick View” funkció tehát lehetővé teszi, hogy a legfontosabb részletek – például a hozzávalók és az elkészítési mód – rögtön a keresési oldalon láthatók legyenek. Ez nemcsak kényelmesebbé teszi a keresést, hanem jelentősen csökkenti a szükségességét annak, hogy külön receptoldalakat látogassunk meg.

Bár a keresési találatokban megjelenő receptek lehetősége még korai tesztelési fázisban van, ez illeszkedik a keresés változásának irányvonalába: a Google azt akarja, hogy a felhasználók amennyire csak lehet, a saját szolgáltatásain és platformjain maradjanak. Az AI Overviews, - amelyek az oldalakról származó részleteket húznak le és mesterséges intelligenciát használva szintetizálják a válaszokat -, célja, hogy a keresőknek ne kelljen végiggörgetniük a találatokat, és ne látogassák meg az egyes oldalakat – még akkor sem, ha az AI válaszai néha bizarrak vagy egyenesen pontatlanok. Az új receptfunkció hasonló hatással lehet: mi értelme egy oldalra kattintani, vagy akár két különböző receptet összehasonlítani, ha a Google-nak már van beépített válasza?

A receptoldalak jövője bizonytalan

A gasztronómiai tartalmakat nyújtó blogok és weboldalak számára ez az újítás komoly kihívásokat jelenthet. Ezek az oldalak nagyrészt a látogatottságra építenek, amely a hirdetési bevételek alapja. Ha a felhasználók a Google keresési találataiban már minden szükséges információt megtalálnak, csökkenhet az esély arra, hogy átklikkelnek a teljes weboldalra, ezzel csökkentve a forgalmat és a bevételeket.

Milyen előnyökkel jár az újítás a felhasználók számára?

Az új funkció nagy segítséget nyújthat azoknak, akik gyorsan keresnek recepteket, különösen akkor, ha nincs idejük böngészni hosszú blogbejegyzéseken. A „Quick View” lehetőséget ad arra, hogy azonnal áttekintsék a legfontosabb információkat, miközben a keresés kényelmesebb és gyorsabb lesz. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a tartalomkészítők hogyan alkalmazkodnak ehhez a változáshoz.

Új stratégiákra lesz szükség

A receptoldalak számára a túlélés érdekében új stratégiák kidolgozása válhat szükségessé. Elképzelhető, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a videós tartalmakra, fizetett előfizetésekre vagy különleges receptek nyújtására, amelyeket nem lehet közvetlenül a keresési találatokban megjeleníteni. Ezen kívül az egyedi tartalmak, a gasztronómiai történetek és az exkluzív tippek is új vonzerőt jelenthetnek majd.

Kapcsolódó anyagok:

Ez most a 10 legértékesebb cég a világon

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by RDNE Stock project: pexels

TOP 5