Skip to main content

A szologámia egy olyan jelenség, amikor egy személy önmagával lép szimbolikus "házasságra", tehát saját magát választja élete társául. 

Bár jogi értelemben ez nem hivatalos házasság, a szologámiát gyakran ceremóniák és ünnepségek kísérik, amelyek hasonlítanak a hagyományos esküvőkhöz. A szologámiát gyakran úgy értelmezik, mint egyfajta önállóság kifejezését, amely hangsúlyozza az önszeretetet és az önelfogadást.

hirdetés

A szologámia jelentősége

A szologámia általában azok körében terjedt el, akik hangsúlyozzák a személyes fejlődést és a függetlenséget. Ez az önálló döntés a szingli élet ünneplésének is tekinthető, amely szembe megy a hagyományos társadalmi elvárásokkal, miszerint egy sikeres és boldog élethez szükséges egy párkapcsolat. Sok esetben a szologámia követői szimbolikus gesztusként tekintenek erre, amely kifejezi, hogy egy személynek nincs szüksége külső megerősítésre vagy kapcsolatra a boldogsághoz.

Orvosi és pszichológiai szempontok

Orvosi vagy pszichológiai szempontból a szologámia eddig kevés tudományos figyelmet kapott, bár a jelenség összefüggésbe hozható a modern pszichológiai trendekkel, amelyek az önszeretet és önelfogadás fontosságát hangsúlyozzák. Pszichológusok egyetértenek abban, hogy az önmagával való kapcsolat minősége meghatározza másokkal való kapcsolatainkat is. A szologámia ezen a vonalon mozog, hiszen a hangsúly az egyén belső jólétére helyeződik.

Néhány szakértő szerint ez a döntés önállóságot és önbizalmat tükrözhet, különösen azoknál az embereknél, akik korábban párkapcsolati nehézségekkel vagy alacsony önbecsüléssel küzdöttek. Az önmagunkkal kötött "házasság" jelképezheti azt a felismerést is, hogy az önszeretet nem feltétlenül igényel egy másik személyt.

Ugyanakkor, más pszichológiai nézőpontból vizsgálva a szologámia lehetősége is felvethet kérdéseket az elmagányosodás, vagy az emberi kapcsolatok elutasításának kockázatáról. Az orvosok és terapeuták szerint az egészséges önállóság és önszeretet fontos, de az emberi kapcsolatok is alapvető szerepet játszanak a mentális és érzelmi jólétben.

A társadalom reakciója

A szologámiát gyakran vegyes fogadtatás övezi. Míg egyesek inspirálónak találják, mások kritizálják mint a modern társadalom individualizmusának túlzását. A közösségi médiában gyakran találhatók olyan történetek, ahol emberek részletesen beszámolnak az önmagukkal kötött szertartásokról. Ezek az események gyakran reflektálnak arra a törekvésre, hogy függetlenül éljenek boldog életet, társadalmi nyomás nélkül.

Kapcsolódó anyagok:

Elvált saját magától a híres influenszer, a párterápia sem segített

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Midjourney

TOP 5