Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: freedesignfile.com)

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a nevünk befolyásolhatja a kinézetünket.

Az izraeli Reichman Egyetem kutatói Yonat Zwebner vezetésével azt vizsgálták, hogy az emberek hogyan reagálnak a nevükhöz kapcsolódó társadalmi elvárásokra, és ez hogyan befolyásolja az arcukat, írja a ZME SCIENCE.

hirdetés

A kísérletben résztvevők fotók alapján próbálták kitalálni a nevet, és a találatok meghaladták a véletlenszerűség esélyét. A kutatók gépi tanulással is elemezték az arcokat, és megállapították, hogy a felnőttek külsője gyakran megfelel a nevükhöz társított sztereotípiáknak.

A kutatás alapját az adja, hogy az emberek nevével együtt járnak bizonyos elvárások és sztereotípiák. Ezek a sztereotípiák, különösen felnőttkorban, visszatükröződhetnek az ember arcán vagy stílusán. A tanulmány résztvevőit arra kérték, hogy különböző fotók alapján próbálják meg azonosítani a személyek nevét, és a találgatás szignifikánsan pontosabb volt, mint amit a véletlen esélye alapján várnánk. Eredményeik szerint a nevünkhöz kapcsolódó elvárások idővel beépülhetnek az identitásunkba, és még a külső megjelenésünkre is hatással lehetnek.

Zwebner és csapata több kultúrát és különböző társadalmi rétegeket is megvizsgált, hogy biztosak lehessenek abban, hogy a jelenség nem csak egy-egy országra vagy kultúrára érvényes. Egy franciaországi kutatás is hasonló eredményekkel zárult, amelyben a résztvevők képesek voltak pontosabban megjósolni egy ember nevét pusztán egy fotó alapján. A kísérletek során a kutatók gépi tanulási algoritmusokat is használtak, amelyek szintén megerősítették, hogy az emberek arcai a nevükhöz kapcsolódó társadalmi sztereotípiákkal összhangban állnak.

Ezek az eredmények felvetik a kérdést, hogy milyen mértékben alakítanak minket a környezetünk elvárásai, és milyen hatással lehet ez a fizikai megjelenésünkre. Bár a tanulmány nem sugallja, hogy minden esetben így lenne, a kutatás azt mutatja, hogy a társadalmi sztereotípiák sokkal mélyebben befolyásolhatják életünket, mint ahogy azt korábban gondoltuk.

Zwebner hangsúlyozta, hogy a jövőbeli kutatások célja az lesz, hogy megvizsgálják, hogyan változik ez a hatás különböző életkorokban és társadalmi helyzetekben, valamint hogy milyen pszichológiai mechanizmusok állhatnak a háttérben. A kutatás eredményei új irányokat nyithatnak a pszichológia és a szociológia területén is, különös tekintettel arra, hogy hogyan alakítja identitásunkat és megjelenésünket a társadalmi környezet.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Sokan nem tudják, mit jelent a név, LEGO

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: freedesignfile.com

TOP 5