Skip to main content
Bennu kőzetminta NASA kudarc

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az űrügynökség űrszondája por és kőzetmintákat gyűjtött a Bennu aszteroidán, vissza is tért a Földre, adódott azonban egy probléma, írja a NASA. 

Kuradc lesz a küldetés vége?

Az OSIRIS-Rex által 2020-ban sikeresen gyűjtött mintákat tartalmazó TAGSAM kapszulát eddig nem sikerült felnyitni, bár az űrszonda már tavaly szeptemberben visszatért a Földre.

hirdetés

Eleve nehéz maga a felnyitás is, áll az űrügynökség közleményében, hisz specifikus környezet kell hozzá, aktív nitrogénáramlás mellett teljesen steril környezetben, a tudósok dolgát azonban nehezíti az is, hogy a kapszula rögzítőelemei közül kettő beragadt, így biztonságosan nehéz felnyitni. Ráadásul úgy, hogy közben ne szennyeződjön.

Ahogy Erin Morton, a NASA szakembere elmondta, a mintát úgy kell kinyerni, hogy az érintetlen maradjon, ezért új eljáráson dolgoznak.

70 gramm törmelék ugyanakkor így is megtalálható volt a kapszula felszínén, melyet már vizsgálnak a kutatók, illetve abban reménykednek, hogy pár héten belül sikerül elhárítani a problémát és kinyitni a két beragadt rögzítőelemet is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Adott a dátum, mikor csapódhat egy óriásmeteorit a Földbe

Kína rakéták tömegével hárítaná el az Armageddont

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: urikyo33 képe a Pixabay -en. 

TOP 5