Skip to main content
napelem lopás Európa

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Évek óta egyre több napelemes lopás történik Európában, írja a villanyautosok.hu

Emelkedő számok, adatok

2022-höz képest majdnem 100, 93 százalékkal emelkedett a lopások száma az Egyesült-Királyságban.

hirdetés

Ugyan jellemzően kis értékre követik el a bűncselekményeket a tolvajok, a megnövekedett esetszámok miatt azonban jelentős a kár, mondta el James Taylor főfelügyelő a PV Magazine-nak. A jelenség hátterében a megnövekedett energiaárak és a nehéz megélhetés áll.

Németország

Hasonló a helyzet Németországban is, nyilatkozta a Viamon német napelemes biztonsági vállalkozás vezetője, Oliver Strecke a magazinnak. Az okok ugyanazok.

Olaszország

Európa legfertőzöttebb térségének Olaszország számít, hisz ott, főleg a déli területeken tízszer nagyobbak a lopásokkal kapcsolatos adatok, mint más országokban, tette hozzá a német cég ügyvezető igazgatója a már elmondottakhoz.

Kárérték

James Taylor szerint az Egyesült Királyságban a kárérték tavaly meghaladta a félmillió fontot, de ez az összeg, pontosan 574.300 font csak a jelentett ügyek alapján került kiszámításra, a tényleges kárösszeg a főfelügyelő véleménye alapján jóval nagyobb lehet.

A napelemek mellett a tolvajok a sárgaréz kábeleket is lopják, ez is komoly problémát, illetve kárt okoz Németországban. Strecke szerint egy éjszaka alatt egy banda 30 km hosszúságú kábelt is képes volt eltulajdonítani.

Nem jobbak az adatok a napelemek vonatkozásában sem. Mindössze egy hétvége alatt a tolvajok az összes, azaz 15.000 napelemet loptak el egy - közepes méretűnek számító - napelemparkból, emelte ki Strecke.

Mivel a szervezett bűnözés egyre nagyobb lehetőséget lehetőséget lát a bűncselekmények elkövetésében, a számok egyre inkább emelkedhetnek a következő években.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

90 százalékban csak lopott élelmiszereken élek

Forrás - A nyitókép csak illusztrció, forrás: andreas160578 képe a Pixabay -en. 

TOP 5