Nemcsak napsütésben, borús időben is képes áramot termelni az az új kínai napelem, melyről nemrég adtak hírt az ázsiai országban.

Régi problémát próbálnának orvosolni az új fejlesztéssel, hisz a napelemgyártókat gyakran éri az a kritika, hogy csak akkor működnek a termékeik, ha hétágra süt a nap.

A grafénborítású napelem ezt a "hibát" próbálja meg orvosolni, a kutatás azonban még csak kísérleti szakban van.

Hogyan működik?

A víz nem teljesen tiszta, ammónia, valamint nátrium és kalcium pozitív töltésű ionjai találhatók benne, melyek ha a vízcseppekkel együtt a grafénrétegre esnek, ott rekcióba lépve az anyaggal, elektromosságot termelnek.

A probléma csak az, hogy az esőben relatíve kevés a megfelelő számú ion, így ezzel a technológiával egyenlőre nem éri meg az áram termelése, melyhez hozzájárul az is, hogy a grafén elég drága alapanyag.

Az Ocean University of China és a Yunnan Normal University tudósai azonban folytatják a kutatást, reménykedve abban, hogy sikerül majd javítaniuk a napelem (egyelőre csak 6.53 százalékos) hatékonyságán.

Kérdés, mit szól majd mindehhez Elon Musk, aki napelemes tetőivel próbálja meghódítani a világot...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

ForrásA kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu