Skip to main content

 

A fa tüzelése kályhában vagy kazánban egyszerű feladatnak tűnik. Csak betesszük, és már ég is. A hatékony tüzelés azonban ennél jóval bonyolultabb feladat, írja a 24.hu.

Pontosabban nem is írja, hanem egy videóban mutatja be, mely filmben Gyulai Iván, a Miskolci Ökológiai Intézet vezetője beszél Gömörszőlősön a hatékony égetésről és arról a tömegkályháról, melynek tüzénél már mi, e cikk szerkesztői is melegedtünk néhány évvel ezelőtt.

hirdetés

A videóban látható interjú szerint az optimális égést csak úgy érhetjük el, ha mindent tudunk a fáról és arról, hogyan lehet hatékonyan azt eltüzelni, a keletkezett hőt pedig addig hasznosítani, ameddig csak lehet. Erre a "hagyományos" kályhák nem alkalmasak, azok hatékonysága ugyanis csak 20 százalék, míg a tömegkályháé 90, kezd bele mondandójába a fenntartható fejlődéssel foglalkozó szakértő. 

E központi gondolat alapján nem olyan nehéz kiszámolni, hogy kevesebb fával sokkal többet és jobban lehet tüzelni, így a pénztárcánkban is több maradhat, mint ahogy fa is az erdőben, ha optimálisan égetünk.

Vagyis hatékony tüzeléssel a bolygó is jól jár, fejti ki az interjúalany, hisz több biomassza marad az erdőben az utódainkra, mi pedig maradéktalanul ki, illetve elhasználjuk a fát mint fűtőanyagot.

De hogy hogyan kell kicsavarni a fából a maximumot, és mit kell tudnunk még a tömegkályháról, illetve az optimális égésről, no meg a kapcsolatos környezetvédelni kérdésekről is, azt ide kattintva ismerhetjük meg...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás

TOP 5