Skip to main content

 

A kemencékről írt cikkünk első részében Gyuris Attila válaszolt kérdéseinkre. A vele készült interjút most folytatjuk.

Hogyan készül a kemence?

A kemence elkészítése függ a felhasználni kívánt anyagoktól, a méretétől és formájától. Mivel egy kemence általában tekintélyes tömeggel bír, ezért szükséges a megfelelő teherbíró alap. Ezután ki kell rakni a körvonalakat. A kemence alja és a tűztér kialakítása után lehet haladni felfelé a kívánt anyagoknak megfelelő módszerrel. Mivel a hagyományos kemencéket részesítem előnyben, és nem használok modern zsákos anyagokat, ezért én vályogból, cserépből, téglából, apatinból készítettem a kemencéimet. Ennek megfelelően a kemence test elkészítése után többször be lett vakolva agyaggal egészen kiszáradásig és az esetleges vékony repedések megszűnéséig. Ehhez  jutazsákot, csirkehálót esetleg üvegszövetet használtam.

hirdetés

Kell-e a kemencékhez építési engedély?

Tudomásom szerint kültéri kemencéhez nem kell építési engedély. A benti kemencéhez sem kell, csak a kemencéhez kapcsolódó kéménynek kell a szokásos engedély. A kéménynek megfelelő méretűnek kell lennie egy nagyobb kemence optimális használatához. Ezért a kéményt a kemencéhez kell méretezni és ennek megfelelően kialakítani, megépíteni.

Van-e saját kemencéd, és ha igen, mi a tapasztalatod vele?

Igen, természetesen van. Nagyon szeretjük  a kemencéket. Mikor ide költöztünk, a ház lakatlan és lakhatatlan volt. Ezért az első dolgunk az volt, hogy a fűtést időben megoldjuk, mert jön a tél és lakhatóvá kellett tenni a házat. Ez sikerült is, mégpedig igazán remekül. A meglévő alapanyagainkat felhasználva épült egy "monolit" tömegkályha vályogból, a ház másik részében pedig egy méretes kemence, melyben dupla falú légfűtéses betét van. Így begyújtás után közvetlen melegíti a levegőt, viszont a nagy tömeg a tűz kialvása után is egyenletesen adja a hőt. Utóbbi kemence a konyhában van, ahol eddig egy 150 kg-os öntöttvas sparhelt szolgáltatta a temperáló fűtést.

akemence3

Mivel szeretek főzni és minden szempontból kicsinek találtam a sparheltet, ezért kiszedtem és a helyére építettem egy tűzhelyet, ami egy nagyméretű csikótűzhely. Ez tehát egy ötvözet, magába foglalja a tömegkályhát, mert a mérete hasonló, ugyanígy a tömege is. A sütő mérete pedig egy kisebb kemence belseje. A sütőn lévő kemence ajtóból különben mindenki kemencének titulálja. Tapasztalatom vele az, hogy méretéhez  viszonyítva nagyon gazdaságos. Kevesebb tűzifát fogyaszt, mint a kemence és a sparhelt együttvéve. Kapacitása pedig fölözi a kettő teljesítményét. A csikótűzhelytől néhány méterre lévő fűtőkemence, mióta használjuk a „hibridet”, be sem kellett gyújtanunk.

A lakótér fűtése mellett a maradék hő egy füstjáratos falon keresztül fűti még a fürdőszobát is. Vastag, 30 cm-es határoló falai teljesen átmelegedtek és egy hosszabb szellőztetés után is percek alatt visszaállítják a kellemes szobahőmérsékletet. Kialakítása miatt folytonégő. Ez annyit jelent, hogy december elején be lett gyújtva, és azóta folyamatosan ég benne a tűz. Tisztítása hetente történik a nagy hamutérnek köszönhetően. Mivel gazdaságosan ég, a vastag parázsszőnyegre tett fahasábokat esetenként elég 6-8 óránként pótolni. Ez az építmény nagyon bevált, ezért ezt használjuk leginkább.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép 1-2: Nagyméretű csikótűzhely és légfűtéses betéti kemence (jobbról balra haladva) 

TOP 5