Skip to main content

Mindenki tudja, hogy cserépkályhákban a fatüzelés a legelterjedtebb fűtési mód manapság hazánkban. Vagy mégsem? Mivel kimondottan tilos az égetés?

A kályha hatásfoka akkor a legjobb, ha száraz keményfával (például: akác, tölgy, bükk, cser) tüzelünk. Ezen kívül más tüzelőanyagok is szóba jöhetnek, de ezek használata odafigyelést kíván.

A biobrikettel történő fűtés esetén óvatosan kell eljárnunk, mert könnyen túlhevíthetjük vele a kályhát. A pellettel történő tüzelés inkább kazánban javasolt, mert hazánkban még most alakul ki annak standard minősége, és az összetételtől függően fűtőértéke igen változó lehet.

Ha a tűztérben rostély, alatta pedig hamutér található, akkor szénnel is tüzelhetünk, azonban ilyenkor a hamut mindennap ki kell szedni! Fatüzelés esetén ezt elegendő heti 1-2 alkalommal elvégezni.

A fentiek tehát mind szóba jöhetnek, néhány anyagot viszont kimondottan tilos a tűzre rakni!

Nem ajánlott más éghető anyaggal kísérletezni, például papír, műanyag, textil, fáradt- és használt étolaj, egyéb zsiradék, mert ezek mind károsítják a kályha belsejét és lerakódnak a füstjáratokban. Ez pedig nem csak csúnya, de rontja a kályha élettartamát, és akár tönkre is teheti azt!

Fentiek kisfilmen is megtekinthetők:

Forrás: maga a videó

Kép

TOP 5