Skip to main content

 

Érdekes videó látható a világhálón. Eszerint létezik ma már olyan hűtőgép, mely áram nélkül működik.

Még 2014-ben került fel a Coca-Cola azon reklámfilmje a You Tube-ra, mely bemutat egy találmányt. A szerkezet kinézetre olyan, mint egy kisebb hűtőgép, és a videó tanulsága szerint úgy is működik, azaz hűt is. Legalábbis boldog latin-amerikai embereket látunk a kisfilm vége felé, amint a nagy melegben vidáman isszák az üditőt.

hirdetés
 

A kóláért ugyan egyáltalán nem vagyunk oda, a találmány mégis kifejezetten szimpatikus, hiszen az eszköz ott vethető be leginkább, ahol nincs bevezetve az áram. Ilyen település pedig a világon számos helyen akad.

A szerkezet működési elvéről így ír a Biokalauz: a "működési metódusa a forró területen élőkhöz alkalmazkodik. Az eszköz tetején növények vannak elhelyezve, amelyek meglocsolásával, a vízelpárolgásnak köszönhetően lép működésbe a hűtés. A nap sugarait a hűtőbe épített tükörrel nyelik el, amit aztán arra használnak, hogy a hűtőfolyadék gázzá alakuljon, ezáltal még jobban csökkentve a hőmérsékletet. Minél magasabb kint a hőmérséklet, a hűtő annál jobban  hűt, ezáltal tökéletesen alkalmazkodik a legforróbb éghajlathoz is."

A találmány, ha széleskörűen alkalmazható, valóban siker lehet az olyan területeken lakók számára, akik áram nélkül kénytelenek élni mindennapjaikat. A kérdés már csak az, a Coca-Cola hogyan értékesíti, vagy esetleg adja ingyenes használatba a bio hűtőt, illetve lehet-e abban mást is tartani vagy mást nem, csak az egészségre ártalmas üdítőt. Ne felejtsük el, a Coca-Cola feltalálója szegényen és elhagyatottan halt meg, míg a márkát anno felvásárló személy, Asa Candler dúsgazdaggá vált azzal az erőszakos marketinggel és értékesítési technológiával, melynek révén a kóla eljutott mára a Föld legtávolabbi zugaiba is, oda, ahol működtethető volt a hűtést is prezentáló automatája.

Mindehhez csak áram kellett, most azonban úgy látszik, a világcég az áram nélküli területeken is teríteni tudja majd a termékeit. Ne felejtsük el, a fogyasztói társadalomban semmi sincs ingyen, még ha azzal a "jószándékkal" is készült a Bio Cooler, hogy segítsen az emberek megélhetésén. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

Kép

TOP 5