Skip to main content

A Coca-Cola automatái nem csak arra alkalmasak, hogy az általuk szolgáltatott hatalmas adatbázisok alapján megtudja a cég, hol, mikor és milyen italokat iszunk, de arra is képesek, hogy új ízek, most még nem létező termékek kifejlesztésében is segítsenek, írja a Quartz.

A Coca-Cola 2009-ben helyezte üzembe első Freestyle ital-automatáit, amelyek attól különlegesek, hogy a vállalat által kínált több mint 120 különböző italt nem csak külön-külön, de akár összekeverve, a fogyasztók által kiválasztott mixben is képesek a poharakba tölteni. 

Az automata azonban sokkal több, mint egy érdekes ötlet: sok és nagyon fontos információt szolgáltat a Coca-Colának arról, mik a legnépszerűbb ízmixek, mikor és milyen italok a népszerűek a fogyasztók körében. Az elmúlt években a vállalatnál hatalmas adatbázis jött létre a fogyasztói szokások alapján, többek között ezért dobták piacra a korábban csak a Freestyle automatákból kapható Cherry Fanta üdítőt is. 

A Coca-Cola most azonban egy lépéssel tovább menne: otthoni vagy munkahelyi gépeken keresztül térképeznék fel a fogyasztói szokásokat. A vállalat partnere, a Keurig Green Mountain jövőre már a munkahelyeken vagy az otthonokban is használható, kisebb méretű automatákat kezdene el értékesíteni, amelyekből Coca-Cola italokat is lehet választani. A gépek - persze a fogyasztók beleegyezésével - adatokat küldenének a Keurig Green Mountain-hez, ők azonban megosztanák ezeket az adatokat legnagyobb tulajdonosukkal, a Coca-Colával is. 

Forrás

TOP 5