Ami nálunk Paks2, az a szomszédban Mochovce (Mohi). A szlovákok is azt hitték, hogy egy atomerőmű bővítése, bár óriási beruházás, de az évszázad üzlete. a valóság azonban mást mutat.

Azt mutatja, hogy negyedszer is módosítani kell a mohi atomerőmű új blokkjainak beindítását. Így az 5 évre tervezet munka akár 5 évet is csúszhat.

Szlovákia történetében az eddigi legnagyobb beruházás kivitelezése 2008-ban kezdődött meg és eredetileg 2012-2013-ban kellett volna elkészülnie. Az idén júniusban tett bejelentés szerint az építkezés befejezését - az új blokkokat építtető Slovenske Elektrarne (Szlovák Villamos Művek - SE) kérésére - 2016 végére tolták ki. A szlovák közéleti portál, a Hospodárské Noviny azonban úgy tudja: már ez az időpont sem aktuális.

Az építkezési projekt vezetője, Giancarlo Aquilanti úgy véli, hogy csak az egyik új blokkotlehet beüzemelni 2016 harmadik negyedévében, a negyedik startjára legalább 2017-ig várni kell. A szlovák lap úgy tudja, módosulni fog a kivitelezési ár is; eredetileg az építési költség 1,8 milliárd euró lett volna, ám ezt az összeget előbb 3, majd 3,8 milliárd euróra módosították. A Hospodárské Noviny saját becslést is közölt, e szerint a végső ár elérheti majd az 5 milliárd eurót is.

A mohi atomerőművet is birtokló SE tulajdonában két atomerőmű, 34 vízerőmű, 2 hőerőmű és 2 naperőmű van. A cég az egész régió második legnagyobb villamos eneregia termelője, de csak részben állami tulajdonú vállalat, mivel a részvények 2/3-a az olasz Enel birtokában van. Az olaszok azonban tavasszal jelezték, hogy a saját adósságuk csökkentése érdekében eladnák a szlovák tulajdonrészüket. Szeptemberben a cseh CEZ jelezte, érdekelné az üzlet, de csak akkor, ha a szlovák kormány felvállalja az atomenergia-fejlesztési beruházások kockázatait.

Forrás

Kép: A legideálisabb körítéssel is nehéz a mohi atomerőmű helyzete, Fotó: MTI / Enel / Szlovák Elektromos Művek / Gabriel Lipták

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu