Skip to main content

Egyre vastagabb szigetelést választanak a hazai építkezők, felújítók, ami az energiatudatos tervezés előretörésére utal. 6 helyett 15 centis homlokzati szigetelés a beruházás költségeit 10-15 százalékkal növeli, de a hőszigetelő képesség 50-55 százalékkal javul.

Az energiahordozók árának emelkedésével egyre többen döntenek otthonuk hőszigetelése mellett.

A jelek szerint a hazai felújítók többsége már tisztában van azzal, hogy a vastagabb hőszigetelés ugyan magasabb azonnali költséget jelent, hosszabb távon azonban jobban megéri. Erre utalnak a Masterplast Nyrt. adatai is, amelyek szerint az idén az első 9 hónapban a társaság által forgalmazott hőszigetelő lapok (EPS) közül a 10 centiméter vastagságúak voltak a legnépszerűbbek Magyarországon.

A cég hazai EPS- értékesítésének 39 százalékát adták az ilyen méretű hőszigetelő lapok, ami komoly növekedést jelent a 2011-es, egész évre vonatkozó 32 százalékos részarányhoz képest. Ezzel párhuzamosan a másik két legnépszerűbb kategória, az 5 és 8 centiméter vastagságú EPS-lapok részesedése csökkent az idén 2011-hez viszonyítva. Míg tavaly egész évben a Masterplast magyarországi hőszigetelő lap forgalmából az 5 centiméteresek 19 százalékkal részesedtek, addig az idén az első 9 hónapban már csak 14,5 százalék volt az arányuk. A 8 centiméteres EPS-lapok aránya tavaly 20, az idén az első három negyedévben 19,5 százalék volt.

"Az, hogy milyen vastagságú hőszigetelést érdemes választani függ a jelenlegi falazatunk hőátbocsátási tényezőjétől, és attól, hogy mit szeretnénk elérni" - mondta el Csokló Gábor, a Masterplast Nyrt. műszaki igazgatója. "Így például ha 6 centiméteres homlokzati szigetelés helyett 15 centiméterest választunk a beruházás költségei mindössze 10-15 százalékkal nőnek, ugyanakkor a hőszigetelő képesség mintegy 50-55 százalékkal javul" - közölte a Masterplast Nyrt. műszaki igazgatója. Megéri tehát előrelátónak lenni és a vastagabb szigetelést választani. "A tapasztalatok azt mutatják, hogy ma már gyakori kérés az építőipari kivitelezőknél, hogy a meglévő, 3-4 éves 5 centiméteres homlokzati hőszigetelésre további 10 centiméteres szigetelés felépítését kérik" - tette hozzá Csokló Gábor.

Miközben Magyarországon érezhetően nő az érdeklődés a vastagabb hőszigetelések iránt, a szomszédos országokban nem ennyire egyértelmű a helyzet. Romániában például az év első 9 hónapjában csökkent a 10 centiméteres hőszigetelő lapok részesedése a Masterplast forgalmában a 2011-eshez képest. Míg tavaly a vállalat romániai EPS-lap értékesítésének 35,22 százalékát adta ez a kategória, az idén 34,53 százalék a részesedése. Jelentős volt ugyanakkor az előrelépés Szlovákiában, ahol a hőszigetelő lapok között a tavalyi 10,74 százalékról az év első három negyedévében 25,18 százalékra nőtt a 10 centiméteres EPS-lapok részesedése. Szerbiában is megnőtt az érdeklődés a vastagabb szigetelések iránt, igaz ott kisebb mértékű volt a fejlődés.

Összességében azonban megállapítható, hogy a három említett külföldi piacon - Románia, Szlovákia, Szerbia - még mindig a legvékonyabb, 5 centiméteres EPS-lapok a legkeresettebbek.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2012/10/06/vastagabb-szigeteles-novekvo-megtakaritas

TOP 5