Skip to main content

A német kormány fizetne az energiaszolgáltatóknak, így az E.ON-nak is annak érdekében, hogy télen készenlétben tartsa elavult szén- és gáztüzelésű erőműveit – írják az Erste elemzői.

A lépésre azért van szükség, mert Németország fokozatosan csökkenti atomerőműveinek kapacitását és nem akarják kockáztatni az ellátásbiztonságot. Hosszabb távon az atomerőművek kapacitását megújuló energiaforrásokkal tervezik kiváltani. A hír kedvező az E.ON számára, azonban a részletek hiányában árfolyamhatással nem számolunk.

Indiában elnapolták a Bayer kérelmét az intellektuális jogok hivatalánál a Nexavar (májrák kezelésére szolgáló) gyógyszer gyártási jogaival kapcsolatban. Ugyanis a kötelező licenc alapján a Natco Pharma kezdte el gyártani a generikus verziót, amire az engedélyt az indai államtól kapta, márciusban.

A államosított „lopás” mögött az az elv áll, hogy a szegényebb rétegek is hozzájuthassanak a Bayer originális gyógyszeréhez, amely amúgy drága szer. A Natco 6 százalékos licenc díjat fizet a Bayernek. Az eljárás nyilván nem tetszik a német cégnek, ezért fordult a hatóságokhoz, az ügyet szeptember 3-án tárgyalják. Ez az első kötelező generikus gyártás Indiában. A hírnek szerintünk nincs árfolyamhatása.

Az MM Warburg privátbank tartásról vételre minősítette a ThyssenKrupp ajánlását.

A Windows operációs rendszert használó telefonok 59%-át gyártja a Nokia. Vagyis a két cég között látható egy kölcsönös függőségi viszony, hisz a Nokia elszánt a Windows mellett, a Microsoftnak pedig ki kell állnia a finn mobiltelefon gyártó mellett, hiszen ő a legkomolyabb felhasználója szoftverének.

A Nokia szóvivője bejelentette, hogy szolgáltatói központját Bécsből Budapestre telepíti át. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely feladatok kerülnek át Budapestre, azonban az osztrák munkaügyi hivatalnak már jelezték a 30 fős létszámleépítést, az összes 50 alkalmazottból.

Irán szeretné, ha a Total újraindítaná személyszállító repülőgépeinek üzemanyag ellátását és ennek érdekében magát a francia miniszterelnököt is megkeresték. Az Iránt sújtó embargó miatt nem látunk komoly esélyt arra, hogy megegyezés szülessen. Ha netán újra is indulna a szállítás, annak sem lenne komoly árfolyamhatása.

A Siemens október közepén fogja nyilvánosságra hozni új stratégiáját, amelyre a csökkenő vevőállomány miatt van szüksége. A Siemens egészségüggyel foglalkozó leányvállalata felvásárolja a Penrith Corporation nevű vállalkozást. A felvásárolni kívánt vállalat integrált ultrahang képalkotó rendszerek előállításával foglalkozik.

A BMW motorkerékpár kínálatának megújítását tervezi, miután nagy vetélytársa, az Audi megvette az olasz Ducatti márkát. A BMW városi közlekedésre alkalmasabb, robogó jellegű motorkerékpárokkal szeretne megjelenni a piacon.

A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes Benz 250 teherautóra kapott megrendelést az Irak újjáépítését célzó program keretében, melyet csak most, a leszállítással egy időben hoztak utólagosan nyilvánosságra.

Forrás: http://www.vg.hu/tozsde/erste/berlin-fizetne-az-eon-nak-hogy-tartsa-keszenletben-regi-eromuveit-383650

Kép forrása: http://www.offshorewind.biz/2012/08/13/germany-e-on-continues-its-positive-performance/

TOP 5