Skip to main content

Megkezdődtek a harmadik kistokaji visszasajtoló kút fúrásával kapcsolatos előzetes műszaki munkálatok, közölte a PannErgy a BÉT honlapján. Tizenöt nappal a második kistokaji visszasajtoló kút fúrási munkálatainak befejeztével a cég munkatársai megkezdték a Miskolci Geotermikus Projekt harmadik, és egyben utolsó kútjának (KIS-PE-02) lemélyítését.

A második visszasajtoló kút fúrási munkálatait követve a mai napon befejeződött a fúróberendezés, és műszaki egységeinek áttelepítése, és felszerelése a KIS-PE-02 geotermikus kútegység mélyítéséhez. Az utolsó, kútfúrást megelőző műszaki munkálatok mellett a Mályi-Kistokaj-Miskolc hővezeték kiépítése folyamatosan zajlik, közölte a PannErgy. A kistokaji hőcserélő építésével kapcsolatos tereprendezés megtörtént, így a fővállalkozó megkezdte a mélyépítési munkálatokat.

"Reményeink szerint néhány héten belül véglegesen lezárhatjuk a Miskolci Geotermikus Projekthez kapcsolódó fúrási munkálatokat és már csak a hőszállítási, és átadási beruházásokra kell koncentrálnunk. Az utolsó kistokaji visszasajtoló kút fúrása első szakaszban 30 méterről 700 méterig történik, amit a szelvényezés követ, majd a 13-3/8”-os béléscsövezés, és cementezés" – nyilatkozta Bokorovics Balázs a PannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke.
"Ezt követően a KIS-PE-01B kút lemélyítése során már sikeresen alkalmazott ferdített fúrással érjük el az 1 000-1 100 méteres mélységet, ahol a triász korbeli mészkő réteg elérését tervezzük. Megfelelő repedezettség esetén, ez a kőzetréteg az, amely biztonsággal alkalmas a folyadék visszasajtolásra. Jó eséllyel szeptemberben munkatársaink már le is vonulhatnak a lemélyített kútról" – tette hozzá.

Forrás: http://www.vg.hu/vallalatok/energia/1100-meterre-fur-le-a-pannergy-383170

TOP 5