Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Az Oxfordi Egyetem fizika tanszékének tudósai forradalmi megközelítést dolgoztak ki, amely egyre nagyobb mennyiségű napenergiát tudna termelni szilícium alapú napelemek üzemeltetése nélkül. 

Azaz innovációjuk úgy működik, hogy egy új energiatermelő anyagot visznek fel mindennapi tárgyakra, például hátizsákok, autók és mobiltelefonok felületére, ezzel állítva elő a szükséges energiát, írja a University of Oxford.

hirdetés

Az új fényelnyelő perovszkit anyag most először vált elég vékonnyá és rugalmassá ahhoz, hogy szinte bármilyen épület vagy hétköznapi tárgy felületére fel lehessen vinni. Ez az ultravékony anyag egy független, a japán National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) által kiadott tanúsítvány szerint több mint 27%-os energiahatékonyságot biztosít, és ezzel először éri el a hagyományos, egyrétegű, szilícium-fotovoltaikaként ismert energiatermelő anyagok teljesítményét.

Dr. Shuaifeng Hu, az Oxfordi Egyetem munkatársa az eredmény kapcsán azonban elmondta. "Úgy véljük, hogy idővel a fotovoltaikus eszközök sokkal nagyobb, 45%-ot meghaladó hatásfokot érnek majd el.

"Ez azért fontos, mert több napenergiára tehetünk szert anélkül, hogy sok szilíciumalapú panelt vagy speciálisan épített naperőműveket építenénk, üzemeltetnénk" - mondta Dr. Junke Wang, az Oxfordi Egyetem kutatója.

Az Oxfordi Egyetemen kutat Henry Snaith professzor is, akinek a vezetésével egy 40 fős csapat már közel egy évtizede dolgozik egy másik projekten. Snaith 2010-ben alapította meg az Oxford University Physics-ből kivált brit Oxford PV vállalatot, amelynek célja a perovszkit fotovoltaika kereskedelmi forgalomba hozatala. A vállalat nemrégiben indította el első sorozatgyártó üzemét Brandenburg-an-der-Havelben, Berlin közelében. Ez a világ első olyan gyára, amely perovszkit-szilícium tandem napelemeket gyárt nagyüzemi mennyiségben. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Akár aksi használata nélkül is működhetnek a jövő okostelefonjai?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Los Muertos Crew: pexels

TOP 5